sunnuntaina, syyskuuta 17, 2006

Navigare necesse est

On antoisaa omistaa ystävä, joka pyytää mukaansa purjehtimaan ja opettaa kärsivällisesti purjehtimisen salatiedettä maakravuille. Purjeveneen kanssa venkslaamisessa on sen verran niksejä ja konsteja, säätämistä ja huoltamista, etten varmaankaan itse hankkiutuisi moisen omistajaksi. Siksi olen kiitollinen siitä, että pääsen kokeilemaan merenkäyntiä turistina.

Meri on sisämaasta kotoisin olevalle huikaiseva elämys. Rakastuin mereen heti kun saavuin rannikolle asumaan, enkä sen jälkeen ole mieltäni muuttanut. Mieluummin kuulun meren rannalle kuin sisämaahan, se on vissi. Vanhempani vain sattuivat synnyttämään minut väärään paikkaan, mikä oli onneksi korjattavissa.

Järvet tuntuvat pahaisilta lätäköiltä merien rinnalla ja niiden rajallisuus jotenkin latistavalta. Se, ettei horisontti näy katsomalla, rauhoittaa erinomaisesti minun mieltäni. Loputtomuuden tuntu ja aaltojen keinunta ovat mitä oivallisin olotila rentoutumiselle ja harmonian kokemiselle. Purjeiden hallitsemisessa ja suuntimisessa on riittävästi muuta virikettä matkan ajaksi. Myrskyyn joutuminen olisi tietysti tyystin toinen juttu.

Purjehdimme seitsemän tuntia ja saavuimme eräälle idylliselle karille. Aurinko laski oranssina, kun lämmitimme pientä saunaa ja laitoimme ruokaa nuotiogrillillä. Siinä vaiheessa, kun sauna oli lämmin, yö laskeutui ja tähdet alkoivat näkyä taivaalla. Jäisen kylmä omenasiideri maistui paremmalta kuin muistinkaan istuessani vilvoittelemassa saunan portailla ja katsellessani mustalla taivaankannella levittäytyvää huikaisevaa tähtimattoa.

Minun on vaikeaa ymmärtää miksi pimeyttä ja syrjäisyyttä pidetään niin itsestään selvinä kauhun lähteinä. Niiden ansiostahan aistit juuri saavat levätä.

Saunan jälkeen makailimme kalliolla ja jatkoimme avaruuden ihailua. Linnunrataa pääsee katselemaan harvoin, kun elää kaupungissa valosaasteen armoilla. Samalla tavoin, kuin meren rannattomuus, avaruuden äärettömyys on minusta lohdullista ja rauhoittavaa. Oma yksilöllisyys menettää sen äärellä merkityksensä ja sitä voi hetkeksi sulaa osaksi olevaista.

Ei kommentteja: