torstaina, tammikuuta 11, 2007

"To generalize is to be an idiot"

Runoilija ja maalari William Blake lohkaisi joskus, että yleistäminen on idiotismia ja vain täsmälliset ilmaisut ovat arvokkaita.

Mutta kuinkahan moni voi loppujen lopuksi vilpittömällä sydämellä sanoa, ettei koskaan yleistä, vaan tutkii ja ymmärtää aina kaiken yksittäisiä pohjamutiaan myöten?

Jos luonnontieteilijät tekevät tieteellisen julkaisun, jossa on yksittäisten esimerkkien pohjalta tehty yleistävä teoria, he tekevät vakavaa, absoluuttisen totuudellista tiedettä. Hehän eivät toki koskaan oikaise mutkia tai viilaa rosoja. Huolimatta senkaltaisista luonnontieteilijöiden omasta suusta lennähtäneistä lauseista kuin että "luonnontiede on itse asiassa vain kokoelma kohtuullisen hyviä selityksiä".

Jos feministit puolestaan tekevät tieteellisen julkaisun, jossa on yksittäisten esimerkkien pohjalta tehty yleistävä teoria, feministien harjoittama tiede lytätään mieluusti huuhaaksi. Etenkin niiden toimesta jotka eivät ole eläessään koskeneet mihinkään feministiseltä haiskahtavaankaan edes pitkällä tikulla.

Jos suomalainen mies pistää tilastoista silmään hakkaamalla ja käyttäytymällä väkivaltaisesti, ei tietenkään missään nimessä saa puhua ääneen siitä että kyseessä on yleinen vakava ongelma johon pitäisi puuttua ja jota pitäisi yrittää ratkaista ja hoitaa. Jos taas ulkomaalainen tummaihoinen hakkaa ja rötöstelee, yleisesti ottaen kaikki ulkomaalaiset pitäisi joidenkin mielestä karkottaa sen perusteella Suomesta.

On yleistä, että itseään viisaiksi tituleeraavat miehet tuppaavat suuttumaan yleisesti miehiin tai miesten vallankäyttöön kohdistuvasta kritiikistä, mutta sylkäisevät samalla toisesta suupielestään, että yleisesti ottaen kaikki feministit (lue: alistumattomat naiset) ovat valehtelevia mielipuolia, jotka keksivät juttunsa omasta päästään. Mielipiteidensä perusteeksi heillä tuntuu olevan paljon feminismistä ja naisista miehen pettämättömällä sekä puolueettomalla vaistolla havaittua yleistietoa. (Viimeistään tässä vaiheessa on syytä laittaa ironiasilmälasit päähän.)

Feminismiä yleisesti hyväksyttävämpää on pullistella rintaansa nauraa röhöttäen että naiset ovat yleensä se heikompi astia. Näin väittävät miehet kun osoittavat yleisesti ottaen suurta ja kiistämätöntä yleistuntemusta koko maailman naisten ja itse asiassa koko ikuisen maailmanjärjestyksen laidasta. Kenelläkään ei saisi olla siitä nokan koputtamista.

Niin. Kylläpäs meneekin tältä yleiseen epäluuloisesti suhtautuvalta pohjalta mielipiteiden ja ajatusten laatiminen vaikeaksi. Suorastaan skitsofreeniseksi. Kohta sitä vielä huomaa ettei ole yleisesti enää yhtään mistään mitään mieltä ja haihtuu vahingossa ilmaan.

Ehkäpä vain pitäisi lakata tarrautumasta mihinkään yleiseen ja keskittyä sen sijaan fanaattisesti yksittäiseen. Olla mieltä vain sellaisista asioista, jotka on nähnyt ja tutkinut henkilökohtaisesti ja vaieta muusta. Lakata perustamasta linnoituksia tai liittymästä yleisiin sotaleireihin, joiden välillä tiedonvaihto kulkee vain solvauksina ja huolimattomina huuteluina.

Muuttuisikohan maailma ilman yleistämistä ja vastakkainasetteluja kenties liian tylsäksi? Vai onkohan maailman yksityiskohtaisessa tutkimisessa vain ihan liian paljon vaivaa laiskasti valmiiksi pureskeltuun yleistietoon, perstuntumaan, tunteisiin ja vaistoon luottaville ihmisille?

Olisikohan yleistämisen jumalan kieltäminen mitenkään mahdollista, vai vain pelkkää reformistista unelmaa.

1 kommentti:

TA-MIIT kirjoitti...

Kiitos! Iso hali ja rutistus XXX :)

Minuun on iskenyt perfektionistinen pakkomielle yksityiskohtien kaivelemiseen, kun yleistämisestä saa kuitenkin aina jossain vaiheessa kipeästi näpeilleen.

Sinä Birdy olet jo kiitettävän pitkällä yksityiskohtien huomioimisen tiellä. Teksteistäsi löytyy useimmiten monta perusteltua, yksityiskohtaista näkökulmaa joilla pystyt kamppaamaan jalat alta vastaväittäjiltä.

Naurattaa lukea monien sinua raivokkaasti kritisoivien pölkkypäiden tekstejä, joista näkee puusilmälläkin, etteivät he ole tajunneet tai viitsineet yleistävässä laiskuudessaan seurata ajatuskulkuasi päälausetta pidemmälle.