lauantaina, maaliskuuta 22, 2008

Kiwa HirsutaTätä en ollut aiemmin tiennyt, mutta tiedon löytäminen riemastutti minua suuresti ja lempieläimieni kaanon kasvoi taas yhdellä hurmaavalla jäsenellä. Jänismies, joka on länsimaiselta horoskoopiltaan rapu ja kohtuullisen karvainenkin, lienee todella imarreltu kunhan oivaltaa tämänkertaisen affektioni sumean logiikan :)

Vuonna 2005 Eteläiseltä Tyyneltämereltä, 1500km Pääsiäissaaresta eteläänpäin löydettiin suuri karvainen rapulaji. Se nimettiin ilmeisestä syystä jetiravuksi. Jetiravun latinankielinen nimi on kiwa hirsuta, jossa kiwa tarkoittaa maorien kansanperinteen merenvartijajumaluutta ja hirsuta puolestaan "karvaista" latinan kielessä.

Karvaturri löydettiin 2200 metrin syvyydestä, merenpohjan hydrotermisten lähteiden (black smokers - mustat savuttajat), eli vedenalaisten geysireiden alueelta. Kyseiset alueet ovat olleet aarreaitta lukuisten tuntemattomien lajien löytymisen suhteen. Samassa kasvuympäristössä elelevät myös merkilliset jättiläisputkimadot.

Jetirapu on kooltaan noin 15 cm. Sen silmät ovat surkastuneet, pigmentittömät ja sokeat. Ravun karvaiset tarttumasakset toimivat kasvualustana bakteereille, joiden tehtäväksi on arveltu hydrotermisistä lähteistä purkautuvien myrkyllisten mineraalien neutralointi. Toinen spekulaatio on, että rapu käyttää bakteerikasvustoa ravintonaan. Kiwa hirsutan ravintoympyrään kuuluvat myös pienet katkaravut ja vihreä levä.

Jollakin on hyvin samankaltainen mieli kuin minulla. Hän on katsonut tuota söpöä turriaista ja nähnyt heti sielunsa silmillä mitä suloisimman pehmolelun. Kaavat oman kiwa hirsutan tekemiseen löytyvät täältä. Pitäisiköhän koittaa, pysyisikö ompeluneula itsellä kädessä noin monimutkaisessa projektissa? Ois se vaan aika lutunen.

Kuvan copyright: Ifremer/A. Fifis

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tuota, tsihih, kivaa hirsutismia voisi harrastaa. Tosin epäilen omia kädentaitojani kovasti! Aika hieno, nimittäin ,D Vois olla kiva. Toisaalta, putkimadotkin on aika kivoja. Riittäisikö kädentaidot niihin *miettii kovasti*!