tiistaina, joulukuuta 30, 2008

Joulusushii tarjoo kunnon väki


Jouluahan ei ole mikään pakko juhlia perinteisesti. En ostanut tänä vuonna kuin yhden joululahjan, joka meni Jänismiehen työtoverille: ihanasti tuoksuvan miniananaksen, jonka puin vitsikkäästi pieneen joulupukin palttooseen. Lahjan saaja riemastui hiukan, sillä ymmärtää oivallisesti Muppet-huumoria.

Jouluruuaksi teimme sushia, jonka tekemistä olen halunnut koittaa jo vuosien ajan, mutta jonka olen taikauskoisesti kuvitellut olevan jotenkin hankalaa ja kaikenkaikkiaan liian ylevä kokkaamisen osa-alue meikäläiselle. Vaikeusasteesta erehdyin täysin. Sushin tekeminen on karjalanpiirakoiden teon vaikka silmät ummessa taitavalle ihmiselle helppoa kuin heinänteko, tosin runsaasti aikaa vievää. Merileväpötkylöitä rullaillessa tuli sitäpaitsi ihan kumma dejavu, että minä olen tehnyt tätä joskus ennenkin (edellisessä elämässä?) ja minun käteni tietävät tasan tarkkaan, mitä ne ovat tekemässä. Joulupuuro tuli siis tänä vuonna kuitattua luovasti, mantelia ei tosin tullut ujutettua yhteenkään pötkylään.

Selkeät ja helpot sushiohjeet kävin nappaamassa Pastanjauhajalta.

Jänismiehen työkaverin E:n lento kotiseudulle oli peruutettu, joten hän liittyi aattoillaksi seuraamme. Teimme jokainen omat sushirullamme ja ennen aloittamistamme kerroin E:lle Pastanjauhajan sivuilla olevasta anekdootista, jonka mukaan amerikkalaisen ruokaohjelman sushintekijä oli ahtanut rullansa ihan liian täyteen riisiä sekä täytteitä. Tämän seurauksena rulla ei ollut mahtunut kiinni. Kihihi. Anekdootista viisastuneena vieraamme teki ihan saman virheen oman rullansa kanssa ja sai aikaiseksi todella muhkean pötkylän. Mutta hyvää siitä tuli, muotoseikoista viis. Minimalistisessa joulupöydässämme maistui sushin lisäkkeenä Mozzarella ja basilikanlehdet ryyditettynä vallan mainioksi osoittautuneella, Sweeney Toddin mieleen tuovalla Razors Edge -punaviinillä. Jälkiruuaksi olin leipaissut Vadelmapiirasta, jonka jälkeen siirryimme läträilemään jouluisilla viinaksilla. Tai siis E teki itselleen ja Jänismiehelle viskipaukun, johon tuli sekaan raastettua muskottipähkinää ja neilikkaa. Minä pysyttelin visaasti kaukana viskistä ja sosialisoin punaviinipullon omaan käyttööni.

Joulutarinaksi E:n kertoi kaveristaan, joka pitää Rammsteinista. Hän oli tarjonnut ystävilleen kiitospäivän aterian ja nimennyt pääruuaksi tulevan kalkkunan Rammsteiniksi. Linnun ollessa kypsää hän oli säätänytruokailuhuoneen valoja hämärämmäksi, pistänyt biisin "Rammstein" soimaan ja tuonut kunnon räimeen säestämänä hurjasti höyryävän lintupaistin pöytään. Meni kerralla perinteisen rauhallinen ja harras tunnelmaa uusiksi :) Olikohan ollut kovinkin mehevää rammsteinia?

Oikein tunnelmallinen joulu oli siis meillä. Saunaa oli tosin kalvava ikävä, nyyh. Salmiakkia ja ruisleipää sen sijaan löytyi, kiitos Zepan ja Jänismiehen kotiporukoiden.

5 kommenttia:

*itKuPiLLi* kirjoitti...

No kuullostipa oikein kivalta teidan joulun vietto ja sushi nayttaa oikein onnistuneelta. Mun tekis mieli itsekin noita kokeilla, mulla on ohje Kalifornian sushiin, taallahan riisi rulee uloimmaksi.

Saunaa tuli nyt mullekin ihan mieleton ikava, pitaa varmaan menna kuumaan suihkuun.

Kiva toi viini vinkki, Sweeney Toddin tunnelmat olisikin aika mielenkiitoiset, voisi kokeilla vaikka Uutena Vuotena.

Hyvaa Uutta Vuotta teillekin sinne itaan, teillahan vuosi vaihtuu hiukan ennen kuin meilla peranpitajilla.

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa (ja näyttää) ihanalta =D Lahjaideakin oli mukava. Kivaa uudempaa vuotta kohtapian sinnekin!

Ana kirjoitti...

Eihän sushin tekeminen sinänsä vaikeeta ole, vaikeampaa musta on keräillä kaikki ne aineet kasaan, ja sitten se porukka tarvitaan aina. Porukka siksi, ettei sushia pysty tekemään vain itselle, vaan sitä on parasta tehdä paljon sitten kun alkaa tekemään. Johan kaikki ne variaatiot joita pitää kokeilla...

Oli tosi ihana jouluaatto teillä!

Saunaa en lähetä :-)

TA-MIIT kirjoitti...

Koita ihmeessä, Itkupilli - tosin riisi uloimmassa kerroksessa voi olla hivenen haasteellisempaa, mutta onnistunee, kun ostat sellaisen pienen bambusälematon, ($1,50) jolla rullailla:

http://www.pfaltzgraff.com/images/p44602b.jpg

Totta Zepa, sushin maine vain hämäsi minua, luulin että rullaaminen on hirveetä sotimista. Sushia tuli tosiaan niin paljon, että olisi mennyt vielä ainakin yksi vieras lisää. Seuraavana päivänä eivät enää ole niin hyviä.

Ai ei saunaa? Höh... ja mä kun just löysin netistä semmoisen ihan pienenpienen pikkuriikkisen kokoa itse saunan ja keräilin rohkeutta kysäistä josko... X-D)

Mahottoman Hyvää Uutettua Vuotta kaikille!

Anonyymi kirjoitti...

Mahtavaa Uutta Vuotta Ta-Miitille & perheelle! Hieno tuo Rammstein-juttu. Nimim. Rammstein-for-eva ja uutta albumia (kevät 2009) odotellessa.