lauantaina, kesäkuuta 06, 2009

Va i helvete?Syvä järkytys valtasi minun ja Jänismiehen mielet Google Mapia selatessamme.

Google Map esittää Suomen pääkaupungin, Turun ja aika monta muutakin paikkaa armotta på svenska.

Mitä helvettiä? Mistä lähtien Suomen pääkieli on ollut ruotsi ja paikannimet merkattu ensisijaisesti länsinaapurin mongerruksella? Ovatko hurrit kenties salaa vallanneet Suomen ja lakkauttaneet äidinkielemme sinä aikana kun olemme olleet kaukana poissa? Suomen kansaa se ei hirveämmin kiinnosta, kun on jo muutenkin lama ja lehdistö ei ole joutanut länsinaapurimme vallankaappauksesta edes uutisoimaan, kun Karpelan vauvamassun ja Tuksun toilailujen uutisointi niin suunnattoman paljon tärkeämpää?

Ei minulla varsinaisesti kauheasti (enää) mitään ruotsin kieltä vastaan ole hampaankolossa, mutta alkaa kyllä noususuhdanteisesti ottaa kaaliin, kun Helsinki on Google Mapin mukaan virallisesti Helsingfors ja Turkukin Åbo. Miksi ei sitten Stockholmin kohdalla sojota kursiivilla, että Tukholma ja koko Sverigen päällä tikkukirjaimilla, että RUÅTTI. Perkele.

Närästää melkein yhtä paljon kuin se, että täällä myytävän Michelinin "Green Guide to Scandinavia & Finland" -matkaoppaan mukaan Suomen pääkaupunki on Copenhagen. Michelinin ammattitaitoinen väki on vissiin Kattonu Vittu Vähän Google Mapista ja silmä on lipsahtanut muutaman mitättömän piirun verran lounaaseen päin. Yllä oleva, asianlaitaa autenttisesti havainnollistava kuva on sitten M.R:n käsialaa.

No ei kai niillä peräpohjolan paikannimillä paljon muutenkaan väliä ole, kun jääkausi on tulossa ja hautaamassa Suomen jääkuoren alle. Jos ei sitten vedenpinnan nousu kerkeä Turkuun ja Helsinkiin sitä ennen.

Taidan silti laittaa tulenkatkuista postia Googlelle. Ja Michelinille. Sopii kompata:

Google Map Feedback
Michelin Travel Guides (for idiots) feedback

4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Ju postia pikaisesti sekä Googlelle että Michelinille, eihän tuollaisia mokia voi sietää;-)

Kazza kirjoitti...

Voi luoja! Suomen pääkaupunki Kööpenhamina?? Siis mitä helkattia? :D Siinä se taas nähtiin että kuka vain tollo voi julkaista kirjan, varmaan netistä lukenut moisen faktan.

On se kumma kun ei enää kirjoihinkaan voi luottaa...

Sirokko kirjoitti...

Tuosta voisi siellä saada hyvät korvaukset jos ostaisi Michelinin ohjeilla lentolipun Suomen pääkaupunkiin..

TA-MIIT kirjoitti...

Hehee, pitäisköhän koittaa? Sitten vaan kehiin kauheat korvausvaatimukset kivusta, särystä ja henkisistä traumoista kun päätyykin Helsingin sijasta johonkin Köpikseen.

Laitoin jo rehellisen vittuilusävyisen palautekirjeen Michelinille, ENKÄ muotoillut sitä millään tavalla kohteliaaksi. Totesinpahan vaan, että eikö henkilökuntanne osaa käyttää edes googlea sen vertaa, että voisi esim. wikipediasta plagioida tietonsa...