keskiviikkona, lokakuuta 13, 2010

Cat People vs. Dog People

Yllä oleva kuva on amerikkalaisesta lastenanimaatiosta CatDog, joka kertoo yhdessä ja samassa ruumiissa elävän kissa-koiran edesottamuksista.

Minua kiehtoo ajatus siitä, että ihmisistä voi päätellä jotain sen perusteella, onko hän kissaihminen vai koiraihminen. Ajatus aktivoitui eräiden kesän mökkijuhlien aikaan, kun huomasin yllätyksekseni paikalla olevan plus kymmenkunta ihmistä, neljä koiraa ja yksi ainoa vakaumuksellinen kissaihminen, joka olin (kas kummaa) minä.

Kun rupesin miettimään tarkemmin tuntemiani ihmisiä, niin kylläpäs kissaihmisten joukko osoittautuikin vähäiseksi, vaikka kourallinen rakkaimpia läheisiäni onkin veljeäni lukuun ottamatta kissaihmisiä. Käväisi mielessä, että mahtaisikohan jakaumaan kenties vaikuttaa useampia meitä yhdistävä harrastus, joka sotilaallisesta taustastaan johtuen edellyttää jonkin verran koiramaista tottelevaisuutta, hierarkiaa ja kurinalaisuutta (joita minun on vielä kymmenenkin vuoden harrastamisen jälkeen joskus vaikea niellä kakistelematta).

Rakkain kaikista läheisistäni, eli Jänismies on tietenkin vannoutunut kissaihminen, jota kissat palvovat kympillä. En tosin edes usko, että voisin elää parisuhteessa koiraihmisen kanssa. Ystävyyssuhteisiin jako ei sentään ihmeemmin vaikuta, vaikka saattaakin synnyttää vilkasta keskustelua ja mielipiteenvaihtoa.

Ajatus persoonallisuustyyppien kahtiajaosta lemmikkimieltymysten perusteella ei ole tuulesta temmattu, sillä eroja on tutkittu tieteellisestikin. Teksasin yliopiston alaisuudessa järjestettiin Sam Goslingin johdolla "Gosling-Potter Internet Personality" -projekti. Siinä noin 4500 ihmistä vastasi nettikyselyyn, jossa kartoitettiin persoonallisuutta viiden eri muuttujan avulla, jotka olivat: avoimuus, tunnollisuus, ulospäinsuuntautuneisuus, miellyttävyys ja neuroottisuus.

Ei liene mikään yllättävä tulos, että koiraihmisiksi identifioituneiden persoonallisuus painottui enemmän ulospäinsuuntautuneisuuteen, sosiaalisuuteen, lauman mukana menemiseen, miellyttämishaluun ja tunnollisuuteen. Kissaihmisten persoonallisuus sen sijaan korostui avoimuudessa, neuroottisuudessa, itsenäisyydessä, luovuudessa, epätraditionaalisuudessa ja omaperäisyydessä.

En ole löytänyt testin kysymyksiä mistään, joten minua huvitti tehdä oma meemi, jossa kysellään ihmisen samaistumista joko koiriin tai kissoihin. Huomatkaa, että vastaukset eivät ole yleispäteviä, vaan jokaisen vastaajan mielipiteitä esitetyistä kysymyksistä. Mitään valmiita vastauksia tai analyyseja minulla ei ole antaa, joten kysely on vain peili, josta voitte huviksenne tutkiskella itseänne. Napatkoon ken haluaa ja vinkatkaa minulle kommenttilootassa, mistä voin käydä lukemassa vastauksia.

1. Kissa vai koira? Voit valita etusijalle vain toisen, vaikka pitäisit molemmista, mutta toki voit mainita, jos olet mielestäsi sekä kissa- että koiraihminen. Kysymyksen pointti on kuitenkin jommankumman etusijalle asettaminen, koska on pakko valita. Vastaukseksi käy myös joku muu eläin, tai se ettei pidä eläimistä laisinkaan. Huom! Älä teeskentele pitäväsi kummastakaan vain siksi, että heijastaisit kyseiseen eläimeen kliseisesti liittyviä myönteisiä mielikuvia persoonallisuuteesi.

Ilman pienintäkään epäilyksen häivää tai arpomista: KISSA!

2. Mitä eläimiä vanhemmillasi / lapsuudenperheessäsi oli? Entä isovanhemmillasi?

Vanhemmillani oli koiria silloin, kun olin pieni mutta nykyään äidilläni ja isäpuolellani on kaksi kissaa. Oikea isäni lienee aina ollut koiraihminen. Isoäitini oli pesunkestävä, hullu kissamummo kuolemaansa asti.
 
3. Kerro perusteluja sekä sekä kissoista/koirista pitämiselle tai ei-pitämiselle.

KISSAT: Pidän kissojen elegantista itsenäisyydestä sekä kyvystä osoittaa rakkautta ilman, että ovat tunkeilevia tai liehitteleviä. Kissat ovat kauniita, salaperäisiä, notkeita, puhtaita, hyväntuoksuisia ja useimmiten siroja. Kissojen silmät ovat kauniimpia kuin arvokkaimmat jalokivet. Kehräys on ihana ääni., samoin kuin vieno naukaisu En pidä kissanpissan hajusta, liian pitkälle jalostetuista kissan irvikuvista, enkä kovaäänisesti molisevista kateista.

KOIRAT: Vapaasta tahdostaan asiallisesti käyttäytyvät, hiljaiset, puhdasturkkiset, hillityn iloiset ja älykkäät koirat ovat ihan sympaattisia, vaikken kuitenkaan itselleni ottaisi. En pidä yhtään koirien haukkumisesta, ominaishajusta, kuolaamisesta, enkä liehittelevästä käytöksestä.  Koirat ovat laumaeläiminä kiusallisen riippuvaisia ihmisistä, komennoista ja  laumanjohtajansa mielenliikkeistä.

4. Mitkä käyttäytymisen piirteet näet kissamaisina ja mitkä koiramaisina?

KISSAMAISIA: Oman tien kulkeminen, feminismimyönteisyys, humaanius, nautinnonhaluisuus, laiskuus, esteettisyys, taiteellisuus, omaperäisyys, hiljaisuuden kaipuu, kriittisyys, vastarannankiiskeys, unelmoiminen, ylpeys, taivaanrannanmaalarius, epäluuloisuus, polttava vapauden kaipuu, jääräpäisyys, ylenkatse, pitkävihaisuus, ironia, arvokkuus, juonikkuus, kärsimättömyys, turhamaisuus, yksinäisyys, pohdiskelevuus, meditaatio, oman tilan tarve, monimutkainen huumorintaju, mustasukkaisuus, henkilökohtainen siisteys ja tarve pitää ympäristö siistinä, ulkonäöstä huolehtiminen, aistikeskeisyys, tunteikkuus, asioiden tekeminen sisällön vuoksi, uteliaisuus.

KOIRAMAISIA: Laumassa hengailu, konservatiivisuus, yksinkertainen huumorintaju, sosiaalisuus, sovinismi, miellyttämisenhalu, alistuminen, asioiden ottaminen valmiiksi pureskeltuina, yhteisöllisyys, järjestelmällisyys, huomionkipeys, anteeksiantavaisuus, lainkuuliaisuus, pojat on poikia -mentaliteetti, kovaäänisyys, hierarkiamyönteisyys, sotkuisuus, epäsiisteys, vallantavoittelu, kilpaileminen, kunnianhimo, ylitsepursuava iloisuus, uskollisuus, luottavaisuus, toisten mielipiteiden huomioon ottaminen, luonteva ryhmässä toimiminen, auktoriteettien kunnioittaminen, perinteet, perhekeskeisyys, vouhottaminen, tekeminen tekemisen vuoksi.

5. Millaiset ammattivalinnat mielestäsi heijastavat kissaihmisyyttä tai koiraihmisyyttä?

KISSA: kirjailija, taiteilija, muusikko, näyttelijä, tanssija, filosofi, malli, käsityöläinen, kirjastotyöntekijä, journalisti, siivooja, pesulatyöntekijä, arkkitehti, toimistotyöntekijä, museotyöntekijä.

KOIRA: sotilas, poliisi, ammattiurheilija, sairaalahenkilökunta, pelastusviranomaiset, opettaja, pappi, sosiaalityöntekijä, tehdastyöntekijä, oikeusviranomainen, kauppias, insinööri, tietoteknikko.

6. Entä millaiset poliittiset sekä elämänkatsomukselliset valinnat?

Minun näkökulmastani kissaihmisyyteen viittaavat vasemmistolaisuus, feminismimyönteisyys, vihreys, ateismi ja liberaalius, kun taas koiraihmiset ovat mutkattomammin oikeistolaisia, miesasiamiehiä, kapitalisteja, kristillisiä ja konservatiiveja. Ei mikään kiveen hakattu totuus, mutta suuntaviiva kylläkin.

7. Kerro elämäsi rakkaimmista eläimistä jotain?
Minulla on ollut useita kissoja elämäni aikana ja jokaiseen niistä minulla on ollut syvä kiintymyssuhde. Lapsena rakkain kissani oli kultaturkkinen Hani, joka rakasti syliin kiipeämistä lahjettani pitkin. Opiskeluaikoina minulla oli hurmaava oranssi puolipitkäkarvainen kolli nimeltä Frippe, joka kuoli, koska joutui kesälomalla hoitopaikassaan auton töytäisemäksi - yksi elämäni suurimpia suruja. Aikuisiällä minulla on ollut kolme kissaa, joista Lokkikissa tassutteli pilven päälle tänä syksynä 17 vuoden kunnioitettavassa iässä. 16-vuotias Mörkö jaksaa vielä mörrittää hoitopaikassaan, vaikka vanhuus alkaa jo painaa ja ennen niin eebenpuun värinen turkki himmertää hopealle. Nuori hopeanharmaa jenkkikaunotar Kishi elää toistaiseksi rauhallista ranskalaiselämää ja tunkee syliini näppäimistön päälle parhaillaankin.

8. Mikä on sieluneläimesi tai toteemieläimesi?
Aavikkoilves.

9. Mikä eläin aiheuttaa sinussa vastenmielisyyttä?
Muutamakin ihminen.

10. Onko lempieläimellä vaikutusta ihmissuhteittesi muodostumiseen?
Kyllä. En voisi kuvitella eläväni parisuhteessa koiraihmisen tai kissanvihaajan kanssa. Läheisin ihmispiirini arvostaa toista veljeäni lukuun ottamatta ensisijaisesti kissoja. Ystävinä koiraihmiset menevät, vaikka mielipide-eroja tuleekin helposti monissa asioissa. Molemminpuolinen ymmärtäminen on joskus koetuksella samoin, kuin koiralla, joka eri kieltä puhuvana luulee kynnekästä tassua nostavan kissan haluavan vain leikkiä.


10 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Olen sekä kissa-että koiraihminen,ja olen ollut kissan ja nyt koiran emäntä. Jos voisin,kodissani olisi sekä kissa että koira,mutta olosuhteiden pakosta joudun tyytymään koiraan ja hellimään talon ulkopuolella asuvia kisuja.

Maria kirjoitti...

Hei, hauska kysely! Vastaan tähän, koska minulla ei nykyään ole enää blogia, jossa voisin vastata. Jos tämä on liian pitkä, saat ihan vapaasti poistaa. =)
1. Kissa vai koira? Sekä että, mutta jos pakko valita, niin koira. Ja ehkä koiran ohi menisi silti hevonen. Ja tiikeri, jos niitä voisi pitää lemmikkeinä. Hmm, toisaalta tiikerihän on kissa... Pidän isoista eläimistä.
2. Vanhempien eläimet/isovanhempien eläimet? Koiria, monessa polvessa. Isovanhemmilla oli myös kissoja.
3. Perusteluja kissoista ja koirista pitämiselle?
Kissat: Pidän niiden sulavuudesta ja äänettömästä liikkumisesta. Pidän siitä, että kissa yhtäkkiä tulee ja ottaa omakseen, alkaa puskea ja kehrätä ja parkkeeraa syliin. Pidän siitä, että kissat eivät yritä miellyttää. Kissat ovat myös todella kauniita elegantilla tavalla.
Koirat: Pidän siitä, miten empaattisia koirat ovat. Jos ihminen on surullinen tai masentunut, koiraystävä huolestuu, tulee nuolemaan ja koittaa piristää. Koirien elämänriemu ja ilo on jotain niin hellyyttävän pohjatonta ja tarttuvaa; kedolla kirmaava riemuissaan vapaana juokseva koira on jotain todella hauskaa katseltavaa. Koiran ilo tarttuu itseenkin. Koiranpennut ovat luultavasti maailman söpöimpiä ja kömpelöimpiä otuksia pitkine koipineen ja naskalihampaineen. Pidän siitä, miten koira kiintyy isäntäänsä. Eräs pieni beagle on kerran pelastanut henkeni, enkä koskaan unohda sitä.
4. Kissa- ja koiramaiset käyttäytymisen piirteet:
Kissamaiset: naisellisuus, individualistisuus, tietty syrjään vetäytyvyys, omanarvontuntoisuus, arvaamattomuus, yliluonnollisuus (okei tämä ei ole käyttäytymisen piirre mutta tarkoitan tällä esim. jotain kykyä nähdä enneunia)...
Koiramaiset: toiminnallisuus, uskollisuus, perhekeskeisyys, luotettavuus, turvallisuus, (Tämäkään ei ole kyllä mikään luonteenpiirre.. En oikein osaa selittää tätä tarkemmin.) ja sen vastapoolina aggressiivisuus.
5. Kissa- ja koirakeskeisyyden heijastuminen ammatinvalinnoissa (tuttujen perusteella aika paljon samoja molemmissa):
Kissakeskeisyys: museotyöntekijät, tutkijat, opettajat, kirjastotyöntekijä, taiteilija, toimittaja, kääntäjät, tulkit, sosiaalityöntekijä, kulttuuri- ja taidealan työntekijät, maanviljelijät, fyysikot, biologi, folkloristit, toimistotyöntekijät, sihteerit.
Koirakeskeisyys: museotyöntekijät, tutkijat, opettajat, kulttuuriantropologi, biologi, asiakaspalvelija, yksityisyrittäjät, hoitoalan ihmiset, sosiaalityöntekijä, taide- ja kulttuurialan ihmiset, insinöörit, duunarit.
6. Poliittiset ja elämänkatsomukselliset valinnat (en osaa sanoa poliittisesta puolesta):
Kissaihmisillä: ateismi, uskonnollisuus, radikalismi ja konservatiivisuus, luontoharrastukset, kulttuurin ja taiteen arvostaminen, individualismin arvostaminen, eivät välttämättä pidä lapsista.
Koiraihmisillä: isänmaallisuus, urheilullisuus/liikunnallisuus, luontoharrastukset, perhekeskeisyys, lapsirakkaus (siis pitävät lapsista).
7. Elämän rakkaimmat eläimet: Minulla on ollut kaksi koiraa ylitse muiden, vaikka lapsuuden kodissani ja lähipiirissäni on ollut muitakin koiria. Nämä koirat olivat parhaita ystäviäni lapsuus ja nuoruusvuosina, luultavasti johtuen siitä että sisarukseni olivat aika paljon vanhempia ja kaverit asuivat kaukana. Kaikki tuntemani koirat ovat olleet suuria persoonia, eikä yksikään niistä ole ollut samanlainen kuin muut. Lisäksi elämässäni on ollut suuria hevosystäviä, jotka olivat myös kaikki suuria persoonia.
8. Sielun- tai toteemieläimesi? Tiikeri.
9. Eläimet, jotka aiheuttavat inhoa? Lentävät, ryömivät ja kipittävät hyönteiset.
10. Onko lempieläimellä vaikutusta ihmissuhteiden muodotumiseen? Ei ole.

Ana kirjoitti...

Tää oli kiva, kiitos! Muuten sanoisin, että sä kirjoitit jo mun vastaukset, mutta se olisi todnäk liian koiramaista, joten nuolen täällä vaan viiksiäni ja hyrisen hiljaa :-)

Maria kirjoitti...

Lisään perusteluja kissoista tai koirista ei-pitämiselle:
Kissat - en pidä siitä, että ne kävelevät ruokapöydällä. Minusta ajatus, että ne ovat hetkeä aikaisemmin tassutelleet hiekkalaatikollaan jätösten seassa, on epämiellyttävä. Minulla ei ole sinänsä mitään muuta kissoja vastaan.
Koirat - en pidä koirista, jotka eivät ole omistajiensa hallinnassa. Koirien ei myöskään tulisi juosta kaupunkialueilla vapaina, vaikka ne olisivat kuinka kilttejä. Koiranomistajien tulisi opetella keräämään koirien jätökset pois teiden varsilta. En pidä aggressiivisista koirista jotka uhittelevat vieraille, enkä niiden sen tyyppisistä omistajista, jotka vain pitävät niiden käytöstä hauskana ja ihmettelevät, kun muut pelkäävät heidän karvaturrejaan..

TA-MIIT kirjoitti...

Juu, siis ehdottomasti saa kommentoida myös tänne. Koitan kerätä enemmänkin havaintoja ja toisten ihmisten mielipiteitä kissa-koira-eroista, koska itse olen lievästi sanottuna puolueellinen asian suhteen :)

-kummitus- kirjoitti...

Tähän pitääkin vastata. Taidan tehdä sen vknloppuna.

Anonyymi kirjoitti...

Tämän tarkoitus on varmaankin herättää hirvittävää mielipidetaistelua. En voi kuin naureskellen lukea, miten bloginpitäjä on jaotellut mielestään, mitä ominaisuuksia koira- tai kissaihmisellä on. Nämä ovat yhden ihmisen mielipiteitä ja kenenkään ei niistä kannata verenpainettaan kasvattaa. Ihmeellistä jaottelua tällainen. Jokainen on yksilö.

TA-MIIT kirjoitti...

Totta kai tekstini ovat yhden ihmisen mielipiteitä ja ajatuksia, enhän sentään ole mikään jakomielitautinen :) Mutta enpä näytä olevan pohdintoineni yksin, jos tätä aihetta kerran on tutkittu jostain kumman syystä tieteellisestikin.

Jokainen voi itse valita, miten mihinkin mielipiteeseen vastaa vai vastaako ollenkaan. Jonkun mielestä omena on punainen. Punavihersokea tai golden deliciousien ostaja voi olla siitäkin eri mieltä. Turhaa on ruveta tukkanuottasille, kyllä tähän maailmaan mahtuu ihan hyvin ristiriitaista tietoa ja toisistaan eroavia mielipiteitä, ilman että niitä tarvitsee heti olla leimaamassa naurettaviksi.

Ihmiset ovat muuten paljon vähemmän uniikkeja ja yksilöitä, kuin oikeasti kuvittelevat olevansa. Tietyt taipumukset ja mieltymykset vain tuppaavat kerääntymään tunnistettaviksi ryppäiksi, joiden perusteella monestakin ihmisestä voi arvuutella, ovatko he kissa- vai koiraihmisiä.

Itse esimerkiksi halveksun hierarkiaa ja komentamista, enkä voi sietää sitä, että joku vaatii minua seuraamaan itseään tai kyörää kintereilläni. Pidän ihmisistä, jotka kulkevat tasa-arvoisina rinnallani yrittämättä pakkosyöttää minulle omia totuuksiaan. Tästäpä onkin kovin vaikeaa päätellä, viihdynkö mieluummin laumaeläinten vai oman tien kulkijoiden seurassa.

Miia/Kolmas linja kirjoitti...

Hehee. Minä olen kirja-alan töitä tekevä, humanistisessa opiskeleva, liberaali, vihreitä tai vasemmistoa äänestävä, taidelukion käynyt feministinen ateisti, joka ei viihdy suurissa ihmisjoukoissa ja inhoaa komentelua, hierarkioita ja perinteikkyyttä. Ja sanoisin kyllä olevani "koiraihminen", vaikken pidäkään oikein mielekkäänä jakaa ihmisiä sen mukaan, pitääkö eläimestä x vai y. Vähän niinkuin oletteko te appelsiini- vai omenaihmisiä?

Mutta ihan hauska ajatusleikki.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä blogikirjotuis ja olen täysin samaa mieltä kanssasi, itsehän olen kissaihminen grr 8)