lauantaina, toukokuuta 14, 2011

Algolin Aurinkotiikerikakku



Olen aaltoilevasti intohimoinen kokki ja leipuri. Kotileipomossakin työskennelleenä olen joskus haaveillut kahvilanpitäjä-kondiittorin ammatista, mutta kondiittorilta vaadittavat leipurin opinnot olisivat valitettavasti tyssänneet jo haussa astmaani ja pölyallergiaani. Mutta eihän mikään estä puuhastelemasta kotona.

Kausittain minuun iskee hurja himo tehdä jotain aivan uutta ja ennen kokeilematonta syötäväksi. Mitä fantastisempaa ja mielikuvitusta kiihottavampaa, sen parempi. En ole vielä kovin edistynyt tällä saralla, vaan kaipaan taitavampieni esimerkkejä. Siksi olenkin ruokablogi-herkuttelija ja käyn nauttimassa kulinaarisesta silmänruuasta sekä kerryttämässä vettä kielelleni esimerkiksi sellaisissa überihanissa ruokablogeissa kuin APPELSIINEJA JA HUNAJAA, KINUSKIKISSA ja KERMARUUSU. 

Kevään ja auringonpaisteen kunniaksi sain inspiraation väsätä aurinkoisen kirpeän ja raikkaan juustokakun, joka kumartaisi syvään sitruunan sirpakkuudelle. En löytänyt ihan sellaista reseptiä, jonka olin jo mielessäni visioinut, vaan jouduin yhdistämään luovasti kahden eri kakun ohjeet ja säätämään lopullisen maun sitruunaisuuden äärirajoille kokeilemalla ja maistelemalla. Kuitenkin pitäen mielessä, ettei herkuttelun ole tarkoitus kirvoittaa tällaisia ilmeitä:


Suosittelen samaa jokaisessa työvaiheessa, - niin pohjan kuin täytteidenkin makua kannattaa arvioida tekovaiheessa ja säätää niitä sen mukaan. Eli seoksesta puhtaalla lusikalla maistiaiset toiseen lusikkaan ja kulinaariset aivosolut raksuttamaan.

Ja pitihän kakku tietysti nimetä uniikisti, kun kerta rukkasin reseptejäkin. Mahdollisesti joku saattaa tunnistaa, mistä nimi tulee, kun kerron kakun syömisen tuntuvan siltä, kuin kuin aivosi lyötäisiin muusiksi sitruunaviipaleella, joka on kiedottu suurehkon kultaharkon ympärille :D

AINEKSET:

POHJA: 
200g Vaaleita murokeksejä, esim.Sprits (sellaisia jotka sopivat sitruunan kanssa tai sisältävät sitruunaa
75g voita tai margariinia
pari ruokalusikallista sitruunamehua

TÄYTEKERROS 1: 

200g mascarponea tai maustamatonta tuorejuustoa
200g sitruuna- tai veriappelsiinijugurttia tai maustamatonta jugurttia+greippimehua maun mukaan
150g ranskankermaa tai smetanaa
1 sitruunan mehu tai noin 1dl valmista sitruunamehua. Kannattaa lisätä täytteeseen maistellen ja säätäen sitruunaisuus itselle sopivaksi. Itse blandasin aika kirpsakkaaksi, koska en ole laimeiden makujen ystävä.
1 sitruunan raastettu pintakuori
1 muna
1/2 dl tai 1dl sokeria - jälleen kannattaa maistella sopivaa makeusmäärää tehdessä
1tl vaniljasokeria
8 liivatelehteä tai 8tl liivatejauhetta (vegaanit voivat käyttää vastaavassa suhteessa agar-agaria, veikkaisin että noin pari ruokalusikallista. En ole varma tuosta agarista, miten hyvin hyydyttää )
ekstrana voi laittaa lurauksen appelsiininkukkavettä (varovaisesti)

TÄYTEKERROS 2:

400g sokeriliemeen säilöttyjä tölkkipersikoita, mangoja, tuoreita appelsiineja tai ananaksia (itse käytin persikoita
maun mukaan sitruunamehua tai appelsiinimehua, että tästäkin kerroksesta tulee mukavan kirpakka
ripaus sokeria
4 liivatelehteä tai 4 tl liivatejauhetta tai ruokalusikallinen agar agaria

Ekstrana pieni tuppo Algolin aurinkotiikerin häntäkarvoja. Tiikerin hampaiden käyttämistä ei kukaan eläinrakas linnunradan liftari missään nimessä hyväksy (tiedoksi vain pangalaktisen kurlauspommin ystäville), mutta häntäkarvojen nyppäisyä jokainen voi kokeilla omalla riskillään. Se sattuu taatusti enemmän nyppäisijään kuin aurinkotiikeriin. :D  

Silmänruokana voit lisätä muutamia tippoja keltaista ja punaista elintarvikeväriä. Ei vaikuta makuun, mutta korostaa kivasti täytteen leimuavaa keltaisuutta. Kokeilemani Vahinen elintarvikevärit eivät aiheuttaneet ainakaan minulle allergisia oireita, (vaikka olen yliherkkä), joten tuskin ovat kovin vaarallista kamaa.

Toisen täytteen pintaan voi toki tehdä myös mieleisensä koristelun esim valkosuklaalastuilla, väriraitoja tms. mitä vain mieleen juolahtaa. Kakku teki loistavasti kauppansa kyläviemisinä ja syöjien suusta kuului korvia hivelevää omm-nommmm-muminaa. Kahden päivän aikana olen tehnyt kakkua peräti kaksi kertaa.

VALMISTUS:

POHJA: 

Murskaa keksit ja sulata voi. Tee näistä taikina, jonka taputtelet tasaiseksi kerrokseksi halkaisijaltaan noin 25 cm vuokaan.

TÄYTE 1

Laita liivatteet likoamaan tilkkaan kylmää vettä

Sekoita mascarpone, jogurtti (+greippimehu), ranskankerma, muna, raastettu sitruunan kuori ja vaniljasokeri. Lisää tämän jälkeen sitruunamehua maistellen. Lopuksi sokeria maun mukaan - ei liian imeläksi.

Lisää liivatteisiin vähän kuumaa vettä ja sulata tasaiseksi. Seosta voi vaikka lämmittää hellalla, mutta ei saa laskea kiehumaan. Lisää liivate täytteeseen ja vatkaa tasaiseksi. Vielä tässä vaiheessa voi lisätä sitruunamehua, ellei maku ole omasta mielestä valmis. Kaada täyte pohjan päälle ja laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa, että ensimmäinen täyte hyytyy.

TÄYTE 2.

Surauta persikat (tai mangot tai ananakset tai appelsiinit) ja osa niiden sokeriliemestä tasaiseksi soseeksi blenderillä. Lisää sitruunamehua (tai appelsiinimehua) maistellen ja hieman sokeria, jos on tarvetta. Ota hiukan sosetta eri kippoon ja sekoita liivatelehdet siihen. Jätä odottamaan niin kauan jääkaappiin, kunnes ensimmäinen täytekerros on hyytynyt.

Sitten lämmitä sose-liivateseos helalla tasaiseksi liemeksi ja lisää lopun soseen joukkoon. Lisää muutamia tippoja punaista ja keltaista elintarvikeväriä jos haluat. Kaada täyte 2 ensimmäisen kerroksen päälle. Periaatteessa  homma on jo siinä, sillä kakku on kaunis tuollaisenaankin,  hehkuvan keltaisena.

 

Hifistelläksesi koristele aurinkotiikerin hännän päästä nypityillä tulisilla karvoilla, jos sellaisia sattuu olemaan hallussasi. Minulla sattui olemaan - menetin niitä hankkiessani kolme sormea ja siivun selkänahkaani, mutta kukapa nyt ei olisi valmis näkemään herkkujen eteen vaivaa :D




4 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Nami,juustokakut ovat kylla ihania! Meilla taalla on kohta taas pyha,jota huvikseni kutsun juustokakkupyhaksi,koska sellaista on silloin joka paikassa,,,

Ana kirjoitti...

Miten ihana - ja suuritöinen (mun laiskaperseen mittakaavassa...). Myös kaunis. Ja makuun luotan täysin!

TA-MIIT kirjoitti...

On tuo kyllä niin hyvää, että! Palkitsee ruhtinaallisesti vaivannäön.

Täytynee nyt pitää taukoa herkkujen tekemisessä, sillä kietaisimme Jänismiehen kanssa kakun huiviimme vuorokaudessa ja napostelin vielä yli jääneet keksitkin mascarponen kera parempaan talteen... Viikonlopun jälkeen oli sitten vähän enemmänkin sokerihumalainen olo :P

TA-MIIT kirjoitti...

No niin... ja sitten jouduin taas tekemään uuden, kun tulee vieraita. Taidan perustaa herkkuleipomon :)