maanantaina, lokakuuta 02, 2006

Asetekniikkaa

Tuli vietettyä tuossa viikonloppuna muutaman harjoituksen verran aikaa asetekniikkaleirillä. Siis ei, en ollut heilumassa pyssyjen kanssa pitkin metsiä. Inhoan tuliaseita ja kaikenlaiset kovia ääniä päästävät paukuttimet inhottavat minua suuresti. Kyseessä olivat sen sijaan harrastamaani kamppailulajiin liittyvät perinteiset kättä pidemmät.

Kävin puukon, lyhyen kepin, pitkän kepin ja huivin käytön harjoituksissa ja jätin miekan sekä pari muuta juttua toiseen kertaan. Leirit ovat raskaita ja niillä loppuu helposti motivaatio, jos joutuu miettimään liian paljon tekniikoita liian lyhyessä ajassa. Kyllä, luitte muuten aivan oikein että huivi. Harvalle muuten ikinä juolahtaa mieleen, että huivia voi käyttää asena, mutta voipa hyvinkin. Ensimmäisen kerran näin demonstraation tästä erikoisuudesta naisten itsepuolustuskurssilla, jolloin ohjaaja näytti kuinka hyökkääjä tempaistaan huivilla kuristukseen ja heitetään sen jälkeen komeasti ketoon. Jokainen voi lisäksi kuvitella mielessään, miltä tuntuu ruoskalyönti kasvoihin huivilla, jossa on kolikko nurkassa painona. Laillista ja kätevää.

Aseista minua nappaa eniten ehkä lyhyt keppi ja puukkoa vastaan harjoiteltavat vastaliikkeet. Lyhyt keppi pysyy aseiden suhteen epäkätevämmänkin kourassa ja sillä voi aiheuttaa mojovaa kipua ilman fataaleja seuraamuksia. Itsekin sain kivan napsun kyynärrustoon, joten eipä tarvinne muutamiin päiviin nojailla haaveellisesti kyynärpäihinsä. Puukon pois saamiseksi puolestaan oli muutamia liikeellisesti erittäin mielenkiintoisia tekniikoita, joissa pääsi testailemaan naama tuskanirveessä Jänismiehen ja omaa lukonsietokykyä. Muita ei viitsi kohteliaisuudesta kurmuuttaa niin paljon, mutta siipan kanssa sitä aina löytää kivusta ihan uusia ulottuvuuksia.

Pitkä keppi sen sijaan on mielestäni aina ollut syvältä. En tajua miten hemmetissä taas päädyin epähuomiossa sen harjoituksiin, sillä tiedän hyvin inhoavani sitä ja viettäväni suurimman osan treeneistä hiiltyneenä siihen, että keppi ei yleensä juurikaan pyöri mihinkään suuntaan ja jos pyöriikin, niin varmasti putoaa heti kun yritän tehdä jotain rytminvaihdosta.

Pitkän kepin käyttöön on ensinnäkin suhteellisen vaikeaa motivoida itseään, kun harjoittelee lajiaan nimenomaan itsepuolustuksen näkökulmasta. Harvempi kun kantelee itsensä mittaista puukeppiä mukanaan siellä missä sattuu kulloinkin liikkumaan. Toisekseen, pitkän kepin käyttö vaatii jotain mystistä rytmiikan, tilan ja balanssin tajua jota minulla ei ole eikä tule, vaikka pyörittäisin kepakkoa maailman tappiin asti. Tai korjataan: Ehkä voisin oppia jotain perusjuttuja, jos vaihtaisin treenaamiseni kokonaan kepin pyörittämiseen. Siihen minulla ei ole kuitenkaan aikaa eikä motivaatiota.

Kaksi nuorta urosta, jotka ovat lajimme tulevaisuuden lupauksia pyörittelivät keppiä yhtä vaivattomasti kuin toiset hengittävät. Selän takana, pään ympäri, kahdeksikkoa, yhdellä kädellä, suuntaan ja toiseen. Toinen heistä tuli epäuskoisen ilmeeni nähtyään vierelleni sanomaan jotain että näin ja näin ja näin se sujuu, tämähän on ihan helppoa. Turhautuneena taisin olla hivenen kaksimieleisen ilkeä, kun totesin että helppoahan se on teille miehille, kun olette syntyneet keppi kädessä ja olette varmaan hivenen enemmän tottuneet käsittelemään sitä kuin minä. No minähän olenkin häijy vanhempi naaras, jonka velvollisuuksiin kuuluu olla hieman epäkunnioittava liian talentteja nuorukaisia kohtaan, ettei niille pääse liikaa nousemaan oma erinomaisuutensa päähän :)

Mutta tulipahan taas käytyä ja joka vuosi kun näille leireille edistyy, niin saattaa jopa oppiakin jotain. Ainakin sen, että jos oman ruumiin hallinnan oppiminen on vaikeaa, niin vaikeusastetta lisää huomattavasti se, kun kannat kädessäsi jotain lisäuloketta, joka sinun pitäisi pystyä kuvittelemaan mahdollisimman saumattomasti oman ruumiisi jatkeeksi.

Naisille muuten mielenkiintoisena vinkkinä kelvolliselta vaikuttava itsepuolustusase, joka on kaikin puolin laillinen ja helposti kannettavissa mukana. Ihastuin itse esineen ideaan jostain "kumman" syystä: Self defence cat key ring. Toimivuudesta en sano mitään ennen kuin pääsen itse moista kokeilemaan.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ai tänne saa taas kommentoida muutkin kuin sisäpiiri..

Niin sitä tuossa jo aiemmin yritin täällä sanoa.. tai kysyä, että kehenkä niinkö aattelit värmettä kokeilla?

TA-MIIT kirjoitti...

Joo, saa. Katellaan miten sujuu.

En aatellut kokeilla kehenkään viattomaan ulkopuoliseen minkään kellopeliappelsiinin tyyliin :)

Siis lähinnä voisin sovittaa nyrkkiin ja huitoa ilmaan sekä mahdollisesti siipan kanssa kamppailulajihenkisesti testailla (vahinkoa tai vammoja aiheuttamatta) pysyykö se kädessä ja mihin sillä voisi tuikata jos toinen käy kiinni.

Harjoittelemme salilla itsepuolustusta huomattavasti ikävemmillä vermeillä, kuten kepakoilla, osumaan hermopisteisiin ja muihin makeaa kipua tuottaviin kehonosiin, jotta tuttua on entuudestaan. Väline oli vain symbolisesti itseäni kiehtova.

TA-MIIT kirjoitti...

Hienoa! Kunhan saat ne, niin kommentoihan miltä vaikuttaa.

Muuten, jos hankkii itsepuolustusvälineen, niin sen kanssa kannattaa harjoitella ennakkoon ja ottaa selvää mitä sillä voi tai kannattaa tehdä.