sunnuntaina, helmikuuta 11, 2007

Kopi Luwak - Maailman kallein kahvi

Äidille syntymäpäivälahjaa etsiskellessäni löysin jo itse aiemmin lukemani Stewart Lee Allenin kirjan Paholaisen juoma. Senpä sitten lähetin paketissa ja pääsin kuukautta myöhemmin kuulemaan mitä mieltä äiti oli lahjasta ollut.

Kirja oli saajansa mielestä mainio, kahvikissuus kun kulkee meillä suvussa. Äiti oli riemastunut ja kauhistunut kunnolla kirjan esittelemästä maailman kalleimmasta kahvista Kopi Luwakista. Oli meinanneet kuulema kahvit jäädä siltä päivältä juomatta, kun äiti oli pohtinut epäuskoisena tämän merkillisen juoman merkillistä valmistusprosessia.

Kopi tarkoittaa indonesian kielellä kahvia ja Luwak sivettikissaa. Kopi Luwak valmistuu siten, että sivettikissa syö ensin normaaliin ravintoonsa kuuluvia punaisia kahvinmarjoja. Kahvin pavut kulkeutuvat sivettikissan ruuansulatuselimistön läpi ja poistuvat luonnollista tietä ulos. Paikalliset sitten keräilevät sivettikissan kikkareita ja noukkivat pavut niistä talteen. Pavut myydään kahvinvalmistajille.

Sivettikissan suoliston läpi kulkeutuminen ja entsyymien aiheuttama käyminen lisäävät papuihin mielenkiintoisen aromin. Siinä kerrotaan olevan vivahteita suklaasta tai karamellista. Joidenkin mukaan maku on eksoottinen, ummehtunut ja multamainen. Joka tapauksessa makua arvostetaan niin paljon, että tämän kahvin pavuista maksetaan maailmassa kallein kilohinta.

Äiti ei olisi äiti, ellei hän olisi ruvennut huumorimielellä pohdiskelemaan että harmi kun tuli annettua itse kasvatettu kahvipensas pois. -Olisihan heillä toki vanha Mikko-kissakin auttamassa mielenkiintoisten kahvikokeilujen suhteen. Naapuri totesi, että hän sitten tietää kieltäytyä kahvikutsusta siinä vaiheessa kun näkee, että Mikon maha on kuralla. :)

KOPI LUWAK

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voihan vitjat, repesin! =D Rupean ensi tilassa kasvattamaan kahvipensasta. Miisut hoitanevat loput.

Anonyymi kirjoitti...

Tuota, mulla olisi antaa vaikka kaffepensaan penikoita, on liikaa itselle kasvatettavaksi. On vain 1 (lue yksi) kissa ;DD

TA-MIIT kirjoitti...

Hyvät naiset, mikä liikeidea, pistetään heti firma pystyyn :D
Luulen että Anja Eerikäinen kääntyisi haudassaan jos lukisi näitä juttuja... Mitenkäs muuten sitten, kun kissoillamme olisi kaikilla kahvin yliannostus ja ne zinkoilisivat pitkin seiniä kuin superpallot :)

Anonyymi kirjoitti...

No, jokos on firma pystyssä...? :-D

Tässä kahvikissoille lisää luksusta (ainakin hinnan suhteen... 100g pussi n. 46€), "retrouutuus" Balzacin ajoilta:
http://www.japantoday.com/jp/product/1216

(P.S. Muuten, blogisi sivupalkissa oleva linkki tähän Kopi Luwak -juttuun ei toimi, vaan johtaa vanhempaan kahvibloggaukseen.)

Anonyymi kirjoitti...

Verkkohesarista kahvijuttu, joka mulla meinasi tänään viedä aamukahvit väärään kurkkuun:

------
Saippuaa aamukahvin sijaan
Julkaistu: 20.4.2007 12:00 (stt–reuters, Lontoo.)
Kiireisten ihmisten aamutoimiin on luvassa apua, sillä uudenlaiseen saippuaan on lisätty kofeiinia. Kun pesee itsensä kofeiinisaippualla, saa saman tien kahta kahvikupposta vastaavan määrän kofeiinia. Piriste imeytyy kehoon ihon läpi. "Oletko kyllästynyt aamuherätyksiin, joiden jälkeen on odoteltava kahvin valmistumista?" kysyy saippuan valmistaja. Kofeiinisaippuan luvataan virkistävän käyttäjäänsä viiden minuutin kuluessa pesusta. Pesuaine ei kuitenkaan tuoksu kahvilta vaan piparminttuöljyltä.
------

Ääk!!! Mitä JÄRKEÄ enää elämässä, jos on muka NOIN kiireinen?! Eikä edes tuoksu kahvilta! :-O Ja 5min. viive kumminkin - vähintäänkin murukahvin ehtii jo tuossa ajassa vetäistä. Ei jummarra, ei! Ellei sitten kohderyhmänä robbiewilliamsit, jotka tuon ansiosta voivat harkita vaihtavansa pentaekspresson "vain" triplaan... :-) Vai mitä tuumit?

TA-MIIT kirjoitti...

Mutta jospas SEKÄ joisi kupillisen aamukahvia, että pesisi vielä lisäksi itsensä nautiskellen kahvisaippualla. Siinähän saisi kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja varmasti ainakin tarpeeksi kahvia. Mistähän tuota kahvisuopaa mahtaisi saada kokeiltavaksi :)

Anonyymi kirjoitti...

Ainakin tuolta:
http://www.thinkgeek.com/caffeine/accessories/5a65/

Että siitä vaan tilaamaan viimeistään Amerikassa, ellet nyt Suomeen enää viitsi. Jos sun mitä muutakin kofeiinituotetta näyttääpi noilta löytyvän.

Jorma Tuominen kirjoitti...

Minulla on kyllä kissa ja kahvipensas kotona. Bisneksiä hieman haittaa se, että sivettikissat ovat sivettieläimiä, eivät kissoja eivätkä edes kissaeläimiä. Takaisin eläinopin tunnille!

TA-MIIT kirjoitti...

Sivettikissojen eläintieteellinen luokitus on minulle tuttu ilman koulunpenkille palaamistakin.

Mutta pavut voivat maistua jopa kotikissoille, (tosin kotikisujen vatsahappojen soveltuvuudesta kahvipavun proteiinien pilkontaan minulla ei ole tutkimustietoa):

http://www.youtube.com/watch?v=I686I91rfA4