torstaina, joulukuuta 15, 2005

Kalorinvartijoiden kauhistuksia.

Kalorinlaskijat älkööt edes vaivautuko lukemaan tätä. Luvassa on nimittäin ruokaohjeita, joita jo pelkästään vilkaisemalla painonne saattaa nousta pykälän verran.

Suuni ei ole tuohesta enkä hyvää ruokaa tahtoessani kermaa säästele, näpertele myrkyllisten sokerinkorvikkeiden parissa tai laske taskulaskimella jokaista kaloria. Terveystarkastuksen mukaan kolestrolini, verenpaineeni, rasva- ja sokeriarvoni ovat kaikki hyvässä kunnossa, joten "Hakuna ma tata!" Jatkan siis samalla hyväksi havaitsemallani tiellä.

Kevennyksenä tai mieluumminkin suloisena raskastuksena haluaisin esitellä pari taivaallista leivonnaista ja yhden jäätelöäkin paremman jälkiruoan. Kun itse olen aivan hurmaantunut marjaisen kermaunelmaiseen Vadelmatorttuun, suklaan ja kahvin onnistuneesta avioliitosta syntyneeseen Mokkatorttuun ja kookoskermaa, limeä ja mangoa kirpsakasti yhdistelevään Mangopannacottaan, pistänkin niiden ohjeet tänne. Nämä ovat myös isommissa kekkereissä saaneet kehuja ja reseptejä on pyydelty sinne ja tänne. Marjapiiras on anopin aarrelöytö, Mokkatorttu on viisi vuotta kadoksissa ollut lempireseptini jonka lopulta löysin verkosta ja Mangopannacotasta kiitos kuuluu Santa Marian reseptisivuille.

Kokeilkaa ja joutukaa tärviölle, älkääkä unohtako houkutella kulinarismin syntiin muitakin.

VADELMATORTTU

POHJA

125 g voita

½ dl sokeria

1 muna

3 ½ dl vehnäjauhoja

1 ½ tl leivinjauhetta

½ dl kuohukermaa

TÄYTE

1 ½ dl kuohukermaa

1 prk smetanaa

2 munaa

½ dl sokeria (tai hillosokeria, jos haluaa täytteestä kiinteämmän)

½ l vadelmia ja muita marjoja

VALMISTUS

Sekoita pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Lisää jauhoseos ja kerma. Levitä taikina pyöreään paistovuokaan (halkaisija n. 28 cm) pohjalle ja reunoille. Sekoita täytettä varten kerma, smetana, munat ja sokeri. Kaada seos pohjataikinalle. Ripottele päälle marjat. Paista 200 asteessa 30-40 min. Anna jähmettyä jääkaapissa.


MOKKATORTTU

POHJA:

150 g Digestive-keksejä
75 g sulatettua rasvaa

TÄYTE

4 liivatelehteä tai tai noin ruokalusikallinen liivatejauhetta
½ dl vahvaa kahvia
150 g tummaa sulatettua suklaata tai maitosuklaata, jos haluaa miedomman suklaan maun
150 g ranskankermaa
½ dl sokeria
2 munaa
2 dl vispikermaa
(1-3 rkl konjakkia, kahvilikööriä tai mitä nyt sattuu herkullisimpana pitämään)

Murenna keksit esim. monitoimikoneessa tai survimella. Lisää joukkoon sulatettu rasva. Levitä muruseos vuoan pohjalle ja reunoille. Liota liivatelehtiä n. 10 min kylmässä vedessä. Vatkaa muna ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita pehmenneet liivatelehdet kuumaan kahviin. Seuraavaksi sekoita sulatetun suklaan joukkoon ranskankerma, sitten konjakki ja kahvi-liivateseos. Sekoita joukkoon muna-sokerivaahto ja kermavaahto. Kaada massa murupohjan päälle ja anna vetäytyä noin 3 tuntia jääkaapissa.
Voit koristella tortun esim. kermavaahdolla, veistetyillä suklaahippusilla, suklaaströsseleillä, mariannemurskeella tai mitä nyt vain sattuu mieleen juolahtamaan.

MANGOPANNACOTTA

2 dl kuohukermaa
200 ml Creamy Coconut Milk 200ml
3 rkl sokeria
1 tl liivatejauhetta
puolikkaan limen mehu sekä raastettu kuori koristeluun
1 mango, siivuina tai paloina

VALMISTUS
Sekoita kerma, kookosmaito ja sokeri kattilassa ja anna kiehua noin 5 minuuttia aina välillä sekoittaen. Sekoita liivatejauhe limemehuun ja lisää seos lämpimään kerma-kookosliemeen. Sekoita huolellisesti. Kaada liemi annosmaljoihin, noin 1 dl/henkilö. Anna jähmettyä jääkaapissa noin 3-5 tuntia (riippuen maljan syvyydestä).
Aseta Pannacotan päälle mangoviipaleita ja raastettua limenkuorta. Mangoviipaleet voi myös pilkkoa halutessaan liemen sekaan, niin pannacotassta ainakin minun mielestäni tuli parempaa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Marjapiiraan ohje on Valion reseptivihkosta 80-luvulta.

Sain itse reseptivihkon tädiltäni ollessani n. 10-vuotias innokas leipuri. Ohje on niin hyvä, että nyt vanhempanakin on sitä tullut käytettyä lukuisia kertoja.

Nam :)