lauantaina, kesäkuuta 02, 2007

Toksoplasmoosi lisää naisten viehätysvoimaa, mutta tyhmistää miestä?

Kun käy ryyppäämässä tiedehenkilöiden kanssa, saa näköjään kuulla mitä mielenkiintoisimpia juttuja tiedemaailmasta! Tätä seuraavaa en ollut koskaan ennen kuullutkaan. Tutkimukset ovat tosin kohtuullisen tuoreita, eikä niistä ole ainakaan Suomessa vielä vedetty lööppejä.

Jänismiehen kollega kertoi kaljalla istuessamme, että kissojen kantamasta toksoplasma-parasiitista on tehty merkillisiä havaintoja. Siis siitä keskenmenojakin aiheuttavasta pöpöstä, josta raskaana olevia naisia varoitellaan, että he voivat saada tartunnan kissan jätöksistä.

Sellaiset hiiret, jotka kantavat toksoplasmoja kehossaan alkavat kuulema käyttäytyä itsetuhoisesti ja viehättyvät normaalisti pelkäämästään kissanpissan hajusta. Haistaessaan kissan ne siis ajattelevat erään tiedeartikkelin kirjoittajan sanoin, "Kissa! Oi miten kivaa" Täten ne myös joutuvat helpommin kissan paistiksi ja toksoplasmoosi pääsee tavoitteesensa, eli pääisäntänsä ja lisääntymisensä mahdollistavaan kissan mahaan. Loinen siis manipuloi ovelasti kantajansa aivoja.

On myös löydetty sen suuntaisia viitteitä, että toksoplasma pystyisi manipuloimaan ihmisen käyttäytymistä. Tällä havainnolla voi olla aika isokin painoarvo, sillä tämä suhteellisen vaarattomana pidetty parasiitti on maailmalla yleinen. Ihmiskunnasta arviolta 30-60 prosenttia on sairastanut toksoplasmoosin.

Korrelaatioita latentin toksoplasmoosi-infektion ja esimerkiksi kohonneen riskikäyttäytymisen, hidastuneitten refleksien, turvattomuuden tunteiden ja neuroosien kanssa on havaittu useissa tutkimuksissa. Toksoplasmoosilla saattaa olla osansa ja arpansa myös skitsofreniassa ja paranoiassa, sekä siinä, että t:n sairastaneille syntyy huomattavasti useammin poikia kuin tyttöjä.

Sydneyn teknillisessä korkeakoulussa tartuntatauteja tutkiva Nicky Boulter kertoo, että parasiitin kyvystä manipuloida ihmisen mieltä, on saatu uusia tutkimustuloksia. Hän esittää väittämän, jonka mukaan parasiitin vaikutukset miehiin ja naisiin poikkeavat toisistaan huomattavasti.

Boulterin mukaan infektoituneilla miehillä on havaittu korreloivaa alempaa älykkyysosamäärää, heikompaa koulutustasoa ja huonompaa keskittymiskykyä. He ovat myös useimmin sääntöjen rikkojia, riskinottajia, riippumattomia, epäsosiaalisia, epäluuloisia, kateellisia, yrmeitä ja naisten silmissä vähemmän puoleensavetäviä.

Naisilla infektio puolestaan näyttäisi lisäävän ulospäinsuuntautuneisuutta, ystävällisyyttä, suhteiden määrää ja puoleensavetävyyttä verrattuna infektoitumattomiin kanssasisariinsa.

Tutkija tiivistää tulokset seuraavasti: "In short, it can make men behave like alley cats and women behave like sex kittens''.

Jos näissä tutkimuksissa on pienikin totuuden siemen, niin en enää kauheasti ihmettele sitä että miehet dissaavat vaistomaisesti kissoja naisia herkemmin. Kissanaiseuden käsite saanee tästä myös uusia mielenkiintoisia sivujuonteita. Seuraillaan nyt kuitenkin kriittisesti ja mielenkiinnolla tutkimusten etenemistä, ennen kuin aletaan vääntää tästä mitään karsinoivia, yleispäteviä totuuksia.

LÄHTEET:
Toksoplasmoosi - Wikipedia
Parasite turns women into sex kittens
Nicky Boulder

Ei kommentteja: