tiistaina, marraskuuta 24, 2009

Kemikaali"uutisia"

Kemikaalien ja kosmetiikan riskeistä on tullut "viimeinkin" HOT muotiuutinen ja nyt sitten ollaan ihan trendikkäästi että iik, hirmuisen hui ja voi kauhistus, että kuin ne nyt silleen. Itsehän kirjoitin asiasta ärähtävän päreen jo vaatimattomat NELJÄ vuotta sitten, mutta mitäpä painoarvoa jollain mitättömällä blogilla nyt olisi...


Kun kerrankin paasasin tuohtuneena hiusvärien myrkyistä, niin eräs teinariblondi tuhahti halveksuvasti kuin jollekin sekopäälle salaliittoteoreetikolle, että kyllä nyt kosmetiikka on ihan varmasti turvallista kun sitä testataan niin älyttömän paljon!


Nyt sitten Mtv3:n Helmessä ällistellään näiden luotettavien kempparimarkkinoiden tasoa:


- Nainen kylvettää itseään parhaimmillaan 515 kemikaalin liemessä päivittäin. Mitä enemmän
aineita vaativia kauneusrutiineja, sen enemmille kemikaaleille tietenkin altistuu.


- Kosmetiikka voikin itse asiassa ollakin luultua vaarallisempaa ja jopa haitallista terveydelle


- Ihon vanhenemisen jarruttamista lupaavat aineet itse asiassa vain nopeuttavat rypistymistä


(hahhah, keneltä kysyttiin paperit vielä viimevuonna, nimimerkillä 35 vee, eikä ryppyvoiteita nähnytkään!)


- Moni päivittäiskäytössä oleva kemikaali on yhdistetty allergioihin tai iho-oireisiin. Monet yleisesti käytetyt aineet häiritsevät hormonituotantoa ja hedelmällisyyttä tai aiheuttavat jopa syöpää.


- Parabeeni on yksi yleisimmistä kosmetiikan säilöntäaineista, ja sitä löytyy niin shampoissa, hiusgeeleissä, kosteusvoiteissa ja partavaahdoissa. Tutkimusten mukaan parabeeneilla on linkki ainakin rintasyöpään ja miesten hedelmällisyysongelmiin.


- Turvallisena pidetyt parabeenit, kuten metyyliparabeeni voivat muuttua myrkylliseksi altistuessaan auringonvalolle ja näin lisätä ihosyövän riskiä. Metyyliparabeeniä löytyy noin 16 000 tuotteesta, esimerkiksi hammastahnoista ja kosteusvoiteista.


-Kosmetiikkateollisuus väittää, etteivät parabeenit imeydy ihoon (mutta tottakai kaikki hyvät jutut imeytyy). Tutkimukset osoittavat, että 20 –60 prosenttia parabeeneistä imeytyy kehoon.


- Lainsäädännöllä yritetään suojata kuluttajaa haitallisista kemikaaleilta, mutta kosmetiikkafirmojen ei kuitenkaan tarvitse kertoa sitä, mitä mahdollisia epäpuhtauksia raakamateriaaleissa voi olla tai mitä sivutuotteita tuotannossa syntyy, niin kauan kuin nämä eivät päädy lopputuotteeseen.


- Kosmeettisten aineiden turvarajoista käydään kovaa kaupallista kädenvääntöä ja harjoitetaan koirana veräjästä menoa niin paljon kuin vain kiinni jäämättä iljetään, vaikka monet yleisesti käytetyt aineet on todettu selvästi haitallisiksi.


Näin.


LUONNONKOSMETIIKASTA LÖYTYY HYVIÄ (=KALLIITA) VAIHTOEHTOJA ARVELUTTAVILLE MARKETTIKEMIKAALEILLE. MUTTA OLKAA NIIDENKIN KANSSA TARKKANA JA HAKEKAA KRIITTISESTI TIETOA KAIKESTA MITÄ KÄYTÄTTE. ESIMERKIKSI KEMIKAALICOCTAILIN NOORA (Joka onkin näköjään blogannut samasta uutisesta) ON SUORASUINEN KEMIKAALITIETOPANKKI.


Kas kummaa vaan, kun omat iho-oireeni ja allergiani tuntuvat huomattavasti rauhoittuneen näinä vuosina, joina olen suorittanut kemikaaliostokseni tiedostavasti. Minähän siis meikkaan harvoin, läträän hiusvärien kanssa sitäkin harvemmin ja kieltäydyn käyttämästä kynsilakkoja, deodorantteja, hiuslakkoja, geelejä, ryppyvoiteiuta, lauryylisulfaattishampoita ja -hammastahnoja.


Huokaus. Pitikö taaskin olla oikeassa?5 kommenttia:

Yaelian kirjoitti...

Ihan kauhistuttaa kun ajattelee tuota kemikaalien määrää kaikissa tuotteissa.Olen parin vuoden ajan käyttänyt kristallikivideodoranttia,jota en enään vaihtaisi pois, shampooni ovat parebeeni-ja SLS vapaita,samoin naamavoiteeni,mutta vielä on parantamisen varaa,kuten hiusväreissä ja hammastahnoissa.

Zepa kirjoitti...

Mä käytän kyllä kosmetiikkaa (ennen tavallista, nyt luonnon-) mut silti multakin kysyttiin paperit vielä 32-vuotiaana. Ei viime aikoina enää, ihmeellist .. ;-)

Luonnonkosmetiikka ei ole edes kallista kun tilaa Munchenistä BCE:stä. Tai (Hgissä) jos venaa Natcosin ystävämyyntejä ja ostaa ison lastin pari kertaa vuodessa.

shaoli kirjoitti...

=O

Hih, just eilen törmäsin kahteen superblondiin, joissa varmasti lillui enemmän kemikaaleja kuin minussa koko ikänäni. En oikeesti tiennyt että sellaisia on olemassakaan =/ - ja varmasti rupsahtaa iho alle kaksvitosena sellaisella määrällä voiteita ja rasvoja.

Ei varmaan mainosteta tällaista asiaa, kun sittenhän ei saisi sitä rahaa monikaan kosmetiikkayritys.

Nimim. jos kukaan ei enää sotkisi niihin peruskoululaisiin koulun pihalla, eikä tarvitsisi koko ajan pitää nimikylttiä töissä...

myytinmurtaja kirjoitti...

Ta-Miit:"Kosmetiikkateollisuus väittää, etteivät parabeenit imeydy ihoon (mutta tottakai kaikki hyvät jutut imeytyy)."

LOL. Minäkin olen aina ihmetellyt noiden kemikaalien kummallista viisautta! Miten ne osaavatkin tyhmät aineet noin vaan erotella ne hyvät, "kosteuttavat" "tehoaineet", ja pahat hairikkömolekyylit toistaan?

myytinmurtaja kirjoitti...

Musta on yleensäkin ärsyttävää, kun melkein joka ikisessä tuotteessa on jotain esanssilöyhkää. Tykkään kyllä myös hyväntuoksuisista asioista, ei siinä mitään. Mutta haluan valita itse, mikä ostamani litku tuoksuu ja milloin.

En odota perussuihkugeeliltä mitään elämää suurempaa aistinautintoa muutenkaan, joten miksi siihen pitäisi tupata jotain "ruusu"esanssia? Kun nekään eivät ihan suoraan sanoen oikein minun nenääni miellytä.


(Hupaisinta on se kemikaalisinfonia, kun joka ikisessä kylppärin kosmetuotteessa on jokin läpitunkeva ominaishaju! Mango-vanilja -suihkusaippuaa, kookosshampoota, minttu-krookus-marenki -hiustenhoitoainetta, sitrus-kosteusvoidetta, ärtsyä Rexonaa dödönä, vähän vielä hajuvettä siihen päälle - luulin, että kemialliset aseet on kielletty! ;-)