sunnuntaina, joulukuuta 04, 2005

Moscow Cat Museum

Satuinpa muutamia vuosia sitten löytämään verkosta sivun nimikkeellä MOSCOW CAT MUSEUM. Taisinpa jodlata riemusta! Löytö oli oikea nettiarvan raaputusvoitto.

Sivuilla kerrotaan, että Moskovassa toimii kissamuseo, johon on pyritty kokoamaan kaikkea, mikä liittyy teemoihin kissat, taide ja elämä. Mikä loistava idea! En tiedä miten paljon kissamuseoita mahtaa ylipäätäänsäkin maailmasta löytyä, mutta toistaiseksi tämä on hienoin löytämäni sivu. Pikavilkaisulla internetin mukaan kissamuseoita löytyy myös Malesiasta ja Japanista. Minun näkökulmastani niitä on tietenkin ihan liian vähän. Suomessa en ole mistään moiseen viittaavasta edes kuullut.

Innostukseni päästä tutustumaan noihin kokoelmiin on paisunut melkoisiin mittasuhteisiin. Jo siltä istumalta alkoi kovasti tehdä mieli ostaa menolippu Moskovaan. Harmitti hiukan se, kun tajusin museon olleen olemassa jo silloin kun tulin Moskovassa käyneeksi vuonna 1999. Olisin vaihtanut Leninin "rusinoituneen ruadon" taivastelun koska vain visiittiin tuossa hurmaavasti kuvatussa pikkumuseossa.

No, ei ole vielä toistaiseksi tullut villiin itään edistyttyä, joten täytynee vain silloin tälläin vilkuilla kaihoisasti sivuja. Sivuilla esittäytyy itselleni erityisen mieluisa taiteilija Tatyana Korovina.

Korovinan maalaukset ovat naivistisia ja fantastisia. Niissä ei ole hehkuvia värejä juuri säästelty! Erityisen rakas aihe Korovinalle, kuten itsellenikin näyttäisi olevan metamorfoosi ja ihmisen maaginen suhde eläimiin. Kissan ja pöllön risteytykset ovat sekä hellyttäviä että värähdyttävän mystisiä. Niissä tulee viehättävällä tavalla esille yöpuolen outous joka nostaa ihokarvat pörhölle, kouraisee vatsanpohjaa ja täyttää pimeydessä liikkumisesta pitävän sydämen villillä ilolla. Carpe noctum!

Rakkauden metamorfoosi-maalaus on kuin tärkeimmän ihmissuhteeni symboli ja siksi minulle noista maalauksista kaikkien rakkain. Olen tulostanut sen jopa seinälleni pieneksi huonetauluksi. The Lonely Lady on myös hätkähdyttävän upea. Olkapäällään kissaa kantavan naisen katseesta välittyy raukea ilkikurisuus: minä kyllä tiedän mitä haluan ja minne olen menossa. Tulkaa perässä jos uskallatte!

Ei kommentteja: