tiistaina, toukokuuta 23, 2006

Kissamme dissaavat Latzia ja Whiskasia

Kun olen tämän kevään kiireissäni "joutunut" syöttämään kissoillemme teollista moskaruokaa huonoa omaatuntoa potien, olen havainnut mielenkiintoisen ilmiön. Paljon mainostetut ja hyviksi kehutut Latzit ja Whiskasit eivät taida mirreille maistuakaan niin hyvin kuin maireat mainoskissat antavat ymmärtää. Olen yrittänyt välttää erityisesti näitä kahta merkkiä ja ostaa sen sijaan vaikka Pirkan pussiruokaa tai pahvipurkeissa myytävää Mjauta. Silloin tällöin olen kuitenkin niitäkin ostanut sellaisista kaupoista jotka eivät juuri muita merkkejä myy, mitä nyt jotain Rainbowta joka jo näyttääkin niin epäilyttävältä, etten sitä uskalla ostaa. Tuskinpa niistä juuri mikään on toistaan parempaa. Sen voi jo päätellä ruuan nestepiptoisuudesta, joka on hyvin korkea ja lihapitoisuudesta joka on noin 4% luokkaa. Lisäksi useimpiin näihin moskiin lisätään sokeria ja elintarvikevärejä, joita kissat eivät todellakaan tarvitse.

Näiden "parempien" valmisruokien yhteydessä mainitaan usein, että varsinainen sapuska lilluu herkkukastikkeessa. Kastikkeen määritelmä pitäneekin paikkansa, sillä se kyllä livotaan aina parempiin suihin. Sen sijaan kastikkeessa uiskentelevat nöttöset, jotka etäisesti muistuttavat lihaa, ovat jääneet viime aikoina säännöllisesti syömättä. Jopa sairaalloisen ahne lokkikissamme jättää ruokaa syömättä, mikä lienee maailman kahdeksas ihme. Tai sitten kertoo karua kieltään ruuan laadusta.

Tiedän kyllä, että teolliset eläinruuat ovat surkea vaihtoehto. Sen lisäksi, että niitä valmistavat boikottinsa ansainneet suuret törky-yhtiöt, niillä on muutenkin todella huono maine. Netissä liikkuu eläinruokia koskeva tiedote joka saa minut voimaan pahoin. Olen samaa mieltä siitä, että eläintenruokien tuottajat salailevat ja yrittävät luistaa jos niiltä haluaisi jotain tarkempaa tietoa ruuan valmistusprosessista tai aineosien alkuperästä. Otin aikanaan yhteyttä suomalaiseen Primacat-firmaan ja kyselin yhtä jos toistakin. Vastauksena tuli tyly viesti, jossa puhuttiin ympäripyöreitä ja vedottiin tuotesalaisuuksiin. Lopetin heidän tuotteensa ostamisen heti.

Eli lupaan taas löytää vähän enemmän aikaa eläinteni ruokintaan ja lisäksi tilaan heti paikalla hyväksi havaitsemiani Acana-muroja, jotka pääsivät tuossa kevään korvalla taas loppumaan kaapistamme.

Mutta tässä pöyristyttävä ja miettimään laittava teksti, joka on alunperin lähtöisin animalian sivuilta:

EPÄEETTISET ELÄINRUUAT

Suurin osa Suomessa markkinoilla olevista lemmikkieläinten ruoista on testattu epäeettisillä eläinkokeilla joissa on aiheutettu tarpeetonta kipua koe-eläiminä olleille koirille ja kissoille.

Eläimillä testataan monien ainesosien ja koostumusten vaikutusta muun muassa erilaisten vaivojen parantamiseen tai lemmikin painonhallintaan. Nämä koirat ja kissat joutuvat lukuisten päivittäisten kivuliaiden toimenpiteiden (kuten verikokeet, peräruiskeet, tähystykset) kohteeksi. Tämän lisäksi monet testilaboratorioiden eläimet elävät lyhyen elämänsä eristyksissä, pimeässä ja vailla mahdollisuutta toteuttaa lajilleen tyypillistä käyttäytymistä. Eläimiin kohdistuu myös paljon muita julmuuksia kuten esimerkiksi Procter & Gamblen IAMS/Eukanuba – tuotteita testattaessa: koirilta on leikattu äänihuulet, jotta niiden haukkuminen ei kuulu eikä myöskään häiritse työntekijöitä.

Teolliset lemmikkiruoat koostetaan käytännössä jätteistä, jotka moni heittäisi kaatopaikalle tai käyttäisi mieluimmin lannoitteina: Teollisesti tuotetun lemmikkiruokapurkin "eläinproteiinit" voivat pitää sisällään esimerkiksi pilaantunutta lihaa, teurastamojen saastuneita aineksia, ulostetta, siipikarjan höyheniä, koiran tai kissan raatoja. Suurin osa teollisesti tuotetun lemmikkiruoan eläinproteiinista tulee siis niin kutsutusta kuolleesta kannasta.

Tällainen "ravintopohja" teollisissa tuotteista myötävaikuttaa eläimillä esiintyviin oireisiin kuten syöpä, erilaiset ihosairaudet, allergiat, kohonnut verenpaine, maksan ja munuaisten vajaatoiminta, sydänsairaudet sekä hampaisiin liittyvät ongelmat. Näihin teollisuuden itsensä aiheuttamiin ongelmiin tarjotaan ratkaisuiksi uusien ruokalajien/-merkkien tuottamista, joiden tehokkuutta testataan uudestaan ja uudestaan valtavilla määrillä koe-eläimiä.

Seuraavassa on listattu yritykset ja heidän tunnetuimpia tuotteitaan. Kyseiset yritykset dominoivat myös Suomen markkinoita ja tekevät laajasta kansainvälisestä vastuksesta huolimatta eläinkokeita tuotteidensa valmistusprosessien aikana:

Nestlé Purina Petcare/Friskies: mm. Felix, Gourmet, Pro Plan, Vital Balance, Serti
Hill’s Pet Nutrition: mm. Hill’s Science Diet
Pedigree, Masterfoods: muun muassa Cesar, Frolic, Pedigree Pal, Royal Canin, Sheba, Whiskas
IAMS/Eukanuba: muun muassa Eukanuba

Kulkukoirien kummit ry teki kyselyjä suomalaisille jälleenmyyjille tai valmistajille siitä, noudattavatko heidän myymiensä tuotteiden valmistusprosessit eettisesti kestäviä arvoja, mutta tiedotteen julkaisupäivään mennessä yksikään kotimainen taho ei ole vastannut yhdistykselle.

5 kommenttia:

tiikeritoveri kirjoitti...

Joo, tarkkana saa ihminen olla jo omankin ruokansa suhteen, jos mitään vähänkään prosessoitua ostaa ja haluaa kaikenlaista epäilyttävää välttää... saati sitten lemmikkien muonan kanssa. Satuin juuri tänään päivemmällä näkemään pari selvästi asiaan perehtynyttä lausuntoa ihan samasta aiheesta, kylläkin japanilaisten valaanpyyntiä koskevan jutun yhteydessä. Nyt kun uudestaan vilkaisin (olisin laittanut sulle linkin), nuo lemmikkien ruokiin liittyvät viestit olikin sieltä valitettavasti off topicina poistettu. Mutta siis pienenä kuriositeettilisänä sinun tekstiisi, Japanissa eläintenruokiin voi häpeällistä kyllä päätyä myös valaanosia - kaikki mikä jää jäljelle kun lihaisimmat ruhonosat on myyty ihmisten ruuaksi.

Zepa kirjoitti...

Meidän rukkaset on muutenkin huonoja syömään pehmytruokia, niitä lihanökköjä varsinkaan sen jälkeen kun kastike on imuroitu ensin. Muka parempilaatuiset ei ole kelvanneet ikinä senkään vertaa kuin Latzit ja Shebat. No eniveis, nyt ilmojen lämmettyä talvesta on alkanut heillä lakko kosteiden ruokien suhteen kokonaan. Nyt syödään vain raksuja. Tavarataloraksuja ei oo meillä syötykään ikinä, joten ehkä he sitten valitsevat viisaasti (eli ehkä parempaa ruokaa) ihan vain vaiston varassa.

Ta-Miit kirjoitti...

Tavarataloraksuja ei meilläkään ole tarjoiltu todella pitkään aikaan. Pyrin ostamaan lemmikkieläinkaupoista mahdollisimman laadukkaita muroja ja viimekeväinen hieno löytö on Acana-murot, jotka sekä kuulostavat uskottavan laadukkailta että maistuvat kissoille ja vielä saavat turkinkin kiiltämään.

Zepa kirjoitti...

Acanoita saa aikas hankalasti :-( Blogissani Projektipäällikkönä esiintyvä hlö kylläkin ostaa omalleen Acanoja, ehkä vois mennä kokeellisesti kimppaan siinä...

Suvi kirjoitti...

Ohoh, no jopa onkin kammottavaa että mitä eläinten ruokiin laitetaan tai nuo valmistus tavatkin.