maanantaina, kesäkuuta 19, 2006

Кот Баюн

Venäläinen kirjeenvaihtoystäväni, upeiden fantasianeuleiden suunnittelija Alexander Serafimov lähetti minulle mielenkiintoisen tarinan, kun ihastelin erästä hänen kiehtovan synkkää ja minuun kovasti vetoavaa villapaitaansa. Hän kertoi, että hänen vaimonsa oli ollut kauhuissaan, kun hän esitteli luonnosta ja sanonut, ettei YKSIKÄÄN täysjärkinen nainen laittaisi noin kaamealla kuva-aiheella koristeltua villapaitaa ylleen. Vaimo taisi erehtyä, sillä minä laittaisin enemmän kuin mielelläni. Täysjärkisyydestäni saa itse kukin olla omaa mieltänsä. 

Villapaidan aiheena on Кот Баюн (Kot Bajun, Kater Bajun) eli Bajunin kissa. Siitä on verkossa melko vähän tietoa, lähinnä vain saksaksi. Olen asettanut tavoitteekseni löytää ja kääntää jonkin kattavan venäläisen artikkelin tai tarinan Kot Bajunista, kunhan vain löydän sopivan ja mahdollisimman kattavan sellaisen. Siihen asti kasaan nyppimäni tiedonmurut riitäkööt. 

Jos joku tietää jotain Kot Bajunista, kertokaa minulle toki. Täytyy pyytää myös Alexanderilta lisäinformaatiota, sillä legenda on alkanut kiinnostaa minua kovin. Кот Баюн Salaperäinen Kot Bajun esiintyy vanhoissa venäläisissä kansansaduissa. Se istuu korkean pylvään päässä, siperialaisessa satujen maailmassa nimeltä Insel Kidan. Bajunin kissa on kooltaan ja voimiltaan mahtava. Kynsillään se pystyy repimään rautapanssarin riekaleiksi. Kissa osaa myös laulaa kauniisti. Maagisen laulunsa avulla se pystyy vaivuttamaan metsässä ohitseen kulkevan ihmisen uneen. Kun ihminen käy nukkumaan puun juurelle, Bajun tappaa ja syö hänet. 

Tunnetuin venäläinen satu, jossa Kot Bajun esiintyy, on "Kummisetä Naum", jossa tsaarin jousimies Andrej saa tsaarilta käskyn pyydystää hirviökissan ja tuoda sen hoviin. Vaimonsa nuoleen asettaman loitsun avulla Andrej onnistuu tehtävässään ja tuo siperialaisten pyhän eläimen näytille Moskovaan. 

Kot Bajunin myytin taustalla on siperialainen luonnonjumaluus, joka luetaan kuuluvaksi taivaanjumala Tengirin tyttäriin. Tämä ihmisen kaltainen ja leijonapäinen naispuolinen olento pohjautuu todennäköisesti muinaisegyptiläiseen kissajumalattareen Sekhmetiin. Sekhmet on hyväntahtoisen kissajumalatar Bastetin pahantahtoinen ja väkivaltainen kaksoisisar tai joidenkin tulkintojen mukaan Bastetin pimeä puoli. 

Kot Bajun esiintyy venäläisissä kansansaduissa useissa erilaisissa olomuodoissa. Se voi olla yhtä lailla venäläisen kansallisnoidan Baba Jagan maagisia voimia omaava apulainen, kuin tavallinen maalaistalosta kotoisin oleva Katofei Ivanovichkin, joka tosin väittää olevansa kotoisin Siperiasta ja ryhtyy muille eläimille kuvernööriksi. Pienellä Kotofei Ivanovichilla lienee pelottavan Kot Bajunin varjo kintereillään, sillä jopa susi ja karhu pelkäävät häntä silmittömästi. Kot Bajun Wikipedia

4 kommenttia:

Ana kirjoitti...

Hänen vaimonsa ei nyt tosiaankaan ymmärrä :-(

Anonyymi kirjoitti...

Valtavan upea (ei kai tästä kuitenkaan neuleblogi oo tulossa, sano ei, sanothan)!!! Suorastaan mahtava, ottaisin kyllä itsellenikin...
BTW, eiliseen, Jäkärlässä käytiin penskoina joskus uimassa. Jos ei saatu rahaa päästä Kupittaalle eikä yleensä saatu =(

Anonyymi kirjoitti...

Vaikuttaa ihan saapasjalkakissan sukulaiselta, kuten tämä kuvernöörikin... Sain joskus lahjaksi s-jalasta kertovat venäläiset satukuvakortit, joissa tarina kerrotaan kääntöpuolella. Lumoavaa. Ja aahhh mikä paituli...

TA-MIIT kirjoitti...

Hehee, ei miusta olisi neulebloggaajaksi vaikka silloin tällöin neulonkin. Saan aina kerran parissa vuodessa maanisia neulehulluuskohtauksia, joiden takia nykerrän esimerkiksi jotain käsittämätöntä palmikkoneulevillapaitaa kolme vuotta. Tosin suurimman osan ajastaan kulloinenkin neuleeni viettää mytyssä jossain kaapin pohjalla, kunnes sitten rykäisen sen kiukulla loppuun jonain harmaana päivänä.

Mutta Alexanderia minä jumaloin, jestas että hän osaakin!

Bajunilla saattaa hyvinkin olla yhteytensä saapasjalkakissaan. Kerään innokkaasti maailman kissamytologiaa ja olen huomannut, että tarinoiden langansäikeet yhdistyvät usein ihmeellisesti toisiinsa. Folklore kun on leviäväistä laatua.