perjantaina, syyskuuta 14, 2007

Lainkuulematon

Täällä hätävarjelua liioittelevassa poliisivaltiossa tulee näköjään tehtyä pienehköjä laittomuuksia suorastaan puolivahingossa. Sain tuossa kuulla erästä fyysikkoa jututtaessani syyllistyneeni rikkeeseen, josta kiinni jäädessä rapsahtaisivat vähintään sadan dollarin sakot.

Olimme fyysikon kanssa yhtä mieltä siitä, että kyseistä sakkoa perusteleva lainpykälä on erittäin syvältä ja että joskus on kivaa tehdä laittomia juttuja, edellyttäen että niistä ei aikuisten oikeasti ole vahinkoa itselle tai muille.

Täällä on siis laitonta uida tietyissä (=kaikissa) paikoissa, etenkin yöaikaan. Tämähän ei tuhansiin järviin, yön pimeyteen ja jokanaisenoikeuksiin tottunutta suomalaista kauheasti miellytä. Kieltoa kohtaan kehittyykin ennen pitkää suorastaan patologinen rikkomisen tarve. Etenkin öinä, jolloin kämpässä on avonaisista ikkunoista huolimatta tukahduttava helle ja uni ei pysty uimaan liiviin tuskaisen hikilammikon poikki.

Sakotuskäytäntö kuulema perustuu vain näön vuoksi sille, että ihmisiä varjeltaisiin loukkaantumisilta tai hukkumisilta. Todellinen syy on se, että sillä kerätään tehokkaasti rahaa tietyille tahoille.

On toki hyvinkin perusteltua kieltää yöuiminen paikoissa, joihin jopa valoisalla käveleminen vaatii askeltensa tarkkaamista. Kuka nyt vasiten toivoisi seikkailunhaluisia kännikaloja tai yöjalassa olevia penskoja horjahtamaan pimeässä polun reunalta syvään, vetiseen hiidenkirnuun. Ei ainakaan pelastuslaitos, joka joutuisi niitä sieltä taatusti tuon tuosta ylös onkimaan. Meillekään ei tulisi ihan heti mieleen lähteä yöllä toikkaroimaan rotkopoluille, joiden sortumakohdissa saa päiväsaikaankin olla varovainen. Täällä sen sijaan maalaisjärkeä ei nähtävästi käytetä, ellei uhata isolla sakolla.

Mutta sitä en tajua parhaalla tahdollanikaan, että helppopääsyisessä, lapsillekin soveltuvassa uimapaikassa ei saisi aikuinen ihminen käydä pulahtamassa omalla vastuullaan, silloin kun on pimeää. Kyseiseen paikkaan kun on kuitenkin valaistu polku ja uimapaikassakin uppolohkareista siistitty, ei kovin syvä pohja. Hukkuakseen sinne pitäisi nähdä todella paljon vaivaa.

Yönorkoilukielto koskee nähtävästi myös erästä suurta, ihastuttavaa puistoa. Huumaavina kuutamoöinä ei kaiketikaan olisi luvallista mennä kävelemään sinne tai istuskelemaan siellä olevan pienen lammen rantaan, sillä alue suljetaan auringonlaskun jälkeen puomilla ja poliisipartio seuloo sen valonheittäjillä läpi. Tätäkin kieltoa olemme rikkoneet huolettomasti, sillä emme todellakaan mene puistoon tekemään pahojamme tai ilkivaltaa tai sukeltamaan pää edellä limaiseen sammakkolampeen (niin kuin kaikista yöliikkujista näytetään olettavan), vaan vain kävelemään, istumaan, rauhoittumaan ja nauttimaan yön salaperäisistä hetkistä. En varsinaisesti tiedä mitä sanomista puistossa olemisesta tulisi, jos partio sattuisi vastaan, mutta olisi kyllä todella ala-arvoista ruveta moisesta sakkolappua kirjoittamaan. Neulojaan puistoihin viskelevät narkkarit ja ilkivallantekijät ovat tietysti asia erikseen, he joutavatkin jalkapuuhun.

Täällä ei nähtävästi olisi suositeltavaa pimeän aikaan tehdä muuta, kuin istua tököttää kotona tuijottamassa televisiota. Suurin osa ihmisistä näyttäisi noudattavan tätä mukisematta. Mutta meidän pirtaan ulkonaliikkumiskielto ei sattuneista syistä käy, sillä yöpöllöily ulkona on mielestämme yksi ihmisen perustavanlaatuisista ihmisoikeuksista, niin kauan kun ei sentään eletä millään yltiövaarallisella sota-alueella.

Ei kommentteja: