maanantaina, lokakuuta 08, 2007

Paljas pinta ei lisää lahjakkuutta

En ole katsonut televisiota puoleen vuoteen ja olen muutenkin viihteestä pihalla, mutta satuinpa näkemään erään Talent-ohjelmasta napsaistun pätkän siihen liittyvine uutisointeineen. Video on nähtävissä verkossa ohjelman sivuilla nimellä Alexandra ja Sara.

Kykyjenetsintäkilpailussa lavalla esiintyi kaksi kolmetoistavuotiasta tyttöä. He esittivät tuomaristolle akrobatiaa ja tanssia yhdistävän esityksen.

Kuten tuomarit sanoivat yksimielisesti, tytöt olivat selvästi lahjakkaita ja taitavia voimistelijoita. Mutta jokin muu olikin esityksessä pahasti pielessä. Koreografian aikana aikuisten katsojien kasvoilla käväisi useaan otteeseen melko kauhistuneita ilmeitä.

Syystä, että nämä kaksi lasta olivat käytännöllisesti katsoen puolialastomia. Rintojen peitteenä olivat vain pienet rintsikantilkut ja napa vilkkui maailmanbritneyitten tyyliin. Useat tyttöjen tanssiliikkeet oli selvästi apinoitu musiikkivideoiden aikuisilta naisilta implisiittisine alavatsan suuntaan vihjailevine eleineen ja nytkytyksineen.

Tuomariston Sami Saikkonen piippasi esityksen poikki todella pöyristyneen näköisenä ja aiheesta. Hän kutsui lavalle tyttöjen äidit ja sanoi nelikolle suorat sanat. Hän totesi ärtyneenä, ettei todellakaan halua nähdä kolmetoistavuotiaita lapsia ketkuttamassa itseään puolialastomana itsensä tai yleisön edessä. Katja puolestaan heitti ilmaan retorisen kysymyksen siitä, onko muka hyvä juttu jos noin nuoret tytöt apinoivat seksististen musiikkivideoitten kuvamaailmaa.

Hyvä hyvä! Viihdeohjelmistakin näköjään löytyy ihmisiä, jotka eivät katso sormiensa läpi tällaista, vaan viheltävät pelin ajoissa poikki ja muistuttavat yleisistä sopivuussäännöistä. Niistä sopivuussäännöistä, joiden valvominen olisi kuulunut ensi sijassa vanhemmille.

Mitä vastasivat sen sijaan äidit? (Missä olivat muuten tyttöjen isät?) Selittelivät vain viileästi, että tytöt olivat itse saaneet valita asunsa ja koreografiansa ja että on normaalia voimistelijoille pukeutua niukkoihin asuihin. Niin, kappas kun tosiaan alaikäisiä voimistelijoita ei vielä sentään pakoteta pukemaan stringejä ja nännin päälle tarrana liimattavia tähtösiä! Ja onhan se tosiaan niin väärin, kun piltit eivät saa pitää hotpantseja, minihameita ja pikkiriikkisiä toppeja jos itse kerta haluavat...

Mammat olisivat kuitenkin voineet miettiä kaksi kertaa, haluavatko kykykilpailuun osallistuvat tyttärensä muistettavan mieluummin paljaan pinnan näyttelijöinä ja surullisina esimerkkeinä vai taitavina akrobaatteina. Olisivatko he itse iljenneet mennä lavalle noin pukeutuneena? Heidän jos keiden olisi pitänyt käyttää järkeään, jos ei kerta muksujen oma harkintakyky riittänyt, niin kuin ei yleensä tuon ikäisillä koskaan riitäkään.

Tuomaristo teki hienon päätöksen ja sanoi ei tyttöjen jatkolle. Ihan periaatteesta. Se oli erittäin tarpeellinen näpäytys ällöttäviä roolimalleja nuorisolle tarjoavalle mainstream-viihteelle ja kaikille muillekin, jotka koettavat hilata tyttöjen seksualisoimisen ikää aina vain alemmas ja alemmas. Tätä emme kaipaa, tätä emme halua todellakaan nähdä! Vaatteet päälle tuon ikäisille, prkl!

Nelosen keskustelupalstalla kirjoittelevat, muutamat yllättävän tyhmät ihmiset ovat käsittäneet tapauksen omissa herneaivoissaan niin, että esitykseen puuttunut tuomari olisi muka ollut pervo nähdessään esityksessä jotain seksikästä. Ihmettelen vain, että miten joku noista kirjoittelijoista voi olla niin aivokuollut, ettei tajua mitä eroa on seksikkyyttä sopimattomalla tavalla imitoivan lapsen ja aikuisen ihmisen tarkoituksellisen seksikkään käytöksen välillä. Ensiksi mainittua terve ihminen ei todellakaan katsele hyvällä silmällä, jälkimmäistä kenties kyllä. Odottavatko nuo tuomarin moralisointia kritisoineet ihmiset kenties sitä päivää, jolloin näemme kykyjenetsintäkilpailuissa ensimmäisen tankotanssia ja stripteasea esittävän kymmenvuotiaan, ennen kuin havahtuvat kaiken suvaitsevasta möhö-koomastaan.

Tapaus saattoi todennäköisesti kolauttaa näiden nuorten tyttöjen itsetuntoa kipeästi, vaikka kyse oli ensi sijassa vain heidän naiiviudestaan ja ymmärtämättömyydestään. Mutta ehkä se sai heidät myös kelaamaan muutamia juttuja. Heille teki todennäköisesti erittäin hyvää tajuta, että se paljas pinta ei todellakaan lisää lahjakkuuden määrää, oli ikä mikä hyvänsä, vaan saattaa jopa nolosti tärvellä heiltä jotain heidän kovasti tavoittelemaansa. Ehkäpä he jopa päätyvät tämän opetuksen saaneina hyödyntämään lahjakkuuttaan johonkin rapvideoiden rekvisiittaa arvokkaampaan toimintaan.

Jos jollekulle on vielä epäselvää miksi alaikäisten vanhemmilta idoleiltaan kopioima herutus ei ole mikään kovin iloinen, rakentava ja hyvä juttu, voin suositella iltalukemiseksi Anja Snellmanin Lemmikkikaupan tyttöjä.

8 kommenttia:

Olli kirjoitti...

Hyvä kirjoitus ja hyvä mielipide!

Tuomaristo toimi minunkin mielestäni aivan oikein pitäessään tytöille puhuttelun ja etenkin pyytäessään lavalle puhuttelun ajaksi myös tyytöjen vanhemmat. Tyttöjen ei vielä tarvitsekaan kaikkea kaikesta tietää, he ovat elämän taitoja vasta opettelemassa. Mutta vanhemmille tämä oli tarpeellinen näpäytys. Eikä vain kyseisten tyttöjen vanhemmille vaan kaikille vanhemmille. Vanhempien on vedettävä rajat lasten touhuille tässä seksiä joka tuutista tarjoavassa maailmassa.

Para kirjoitti...

Minusta koko juttu kuulostaa käsikirjoitetulta. Mitä äsken iltapäivälehtiä luin, niin tytöt olivat harjoitelleet esitystään tuomariston edessä aikaisemmin, mutta silloin kukaan ei ollut puuttunut heidän pukeutumiseensa.

Itse ohjelmaa en ole nähnyt.

Olli kirjoitti...

Tuomarit eivät saa kommentoida esityksiä ennen varsinaista esitystä..

Iltasanomat
"..Oudoksi asian tekee se, että tytöt olivat harjoitelleet esiintymistä ohjelman tuotantoryhmän ja tuomarien nähden.

Kukaan ei silloin puuttunut tyttöjen pukeutumiseen.

Heillä oli mukanaan puserot, jotka heidän oli tarkoitus pitää bikinien päällä.

- Kun he näkivät muiden esiintyjien asuja, he ajattelivat, että heidän asunsa jää muiden varjoon, kertoo Alexandran äiti Katariina Herrala.

Tytöillä tai vanhemmilla ei ollut aavistustakaan, että tuomarit yhtäkkiä hermostuisivat heidän asuistaan.

- Tuomarit eivät saa kommentoida kenenkään esityksiä ennen varsinaista esitystä, kertoo Panula..."

Ta-Miit kirjoitti...

Vian ei voi olettaa olleen harkintakyvyttömässä iässä olleissa tytöissä, jotka aivan varmasti uskovat ja luulevat että menestyksen takaa vähäpukeisten idolien imitoiminen. Minusta oli hyvä asia, että tämä harhaluulo tyrmättiin julkisesti, vaikka se ehkä tehtiinkin tyttöjen itsetunnon kustannuksella.

Kerrankin näki aikuisella olevan selkärankaa kasvattaa julkisesti ja sanoa, että nyt mennään liian pitkälle metsään.

Outi kirjoitti...

Itse en tuota esitystä nähnyt, mutta kuulostaa tosiaan siltä, että tuomaristossa oli järki tallella. On se kamalaa katsottavaa, kun tuon ikäiset tytöt ottavat mallia jostain sellaisesta, joka toisinaan oksettaa aikuistenkin hetkumana.

IrmaG kirjoitti...

Näin ko. esityksen, ja olen taipuvainen ajattelemaan, että tuomaristo näki sekä esityksessä että varsinkin puvuissa enemmän seksiä kuin mitä olisi tarvinnut nähdä. Telinevoimistelua harrastaessani oli voimisteluasuni verrattomasti paljastavampi, mutta näistä tyttöjen asuista ilmeisesti teki "seksikkäät" se, että napa näkyi? Voi kunpa joku voisi joskus oikeasti perustella minulle, mitä niin hurjaa on navassa (joka sitäpaitsi on ihan jokaisella) että se ei saisi näkyä?

Onkohan kenellekään muulle tullut koskaan mieleen, että niin kauan kun ihmiset jaksavat tuomita ja kauhistella paljastavaa pukeutumista, riittää myös niitä ihmisiä jotka hakevat huomiota pukeutumalla paljastavasti? Kuinkahan moni vaivautuisi pukeutumaan mauttoman paljastavasti jos ihmiset eivät palkitsisi sitä ylenmääräisellä huomiolla, jopa hysterioimisella?

Me teemme maailmasta sellaisen kuin se on. Me pelkäämme siitä turvattoman ja tuomitsemme siitä pahan.

Ta-Miit kirjoitti...

Irmag, kyse ei ollut pelkästään vaatteista tai vaatteettomuudesta, vaan myös ruumiinkielestä, joka oli matkittu seksikkyyttään ja halukkuuttaan alleviivaavilta aikuisilta naisilta. Eikä esitys ollut (onneksi) mikään törkeä, vain sellainen josta oli hyvä huomauttaa.

En todellakaan halua nähdä kolmetoistavuotiaiden suloisten pikkutyttöjen, enkä myöskään pikkupoikien tanssivan niin, että he kiemurtelevat selällään lattialla, tekevät lantioillaan survovia eleitä ja laittavat kädet "sinne" vihjaamaan kuinka kuumaa "siellä" on. Se ei ole minusta kivaa eikä viihdettä.

Minun puolestani kaikki ihmiset voisivat juosta maailmassa vaikka alasti, mikäli saisivat tehdä niin kenenkään ahdistelematta ja kajoamatta, sillä en pidä alastomuutta mitenkään tabuna.

Suuri ongelma on siinä, että kulttuurimme lukee poikkeuksetta vihjailevasti vähennetyn vaatetuksen seksuaalisena eleenä. Se ei tarkoita sitä, että terve aikuinen näkisi vähäpukeisessa tanssivassa lapsessa mitään seksuaalista, vaan ainoastaan tökerön seksuaalisen viestin imitointiyrityksen, jota esittäjä ei edes itse tajua ja jonka konnotaatiot eivät todellakaan kuulu vielä tuon ikäisten kokemusmaailmaan.

Heitän vielä ilmaan kysymyksen, että minkä takia muuten miesten voimistelu-, tennis-, luistelu-, ym. asujen ei tarvitse olla yhtä paljastavia kuin naisten? Ei permannolla temppuja tekevän miehen menoa näy yhtään haittaavan se, jos kangas peittää pakaratkin.

chi kirjoitti...

Hei! Hyvin kirjoitit tästäkin aiheesta, ja on hienoa, että joku ottaa näitä asioita esille. Ennen kaikkea tyttöjen vanhemmilla tosiaan olisi pitänyt olla järki päässä ja ottaa joku vastuu jälkikasvustaan. Huolestuttaa, millaiseen maailmaan nämä nykyajan muksut kasvavat, ja millaisen naiskuvaihanteen he oikein saavat.

Itse tapasin kesätöissäni pävittäin meikkaavia 8-10 vuotiaita tyttöjä. Välillä teki pahaa nähdä, kun pikkutytöt kompastelivat portaissa korokepohjakorkokengillään. Kun kerroin erästä satua heille, oli mahtavaa nähdä, että ne samat tytöt, joilla oli maskaraa silmissä, huulikiiltoa huulilla ja kultahielitä hiuksissa eläytyivät edes hetken kertomaani satuun ja pääsivät sinne lapsen asteelle, minne pikkutytöt kuuluvat.

Olen ehkä vanhanaikainen, mutta sen ikäisenä minulla ei todellakaan ollut korkokenkiä eikä käsilaukkuja (nykyään ihan oikeasti 7-vuotiailla pikkutytöillä on), vaan tarralenkkarit ja Mikki Hiiri-oloasu. Jos olisin tuhrinut ripsiväriä silmiini olisin todennäköisesti saanut tukkapöllyä.