torstaina, toukokuuta 25, 2006

Naamioista

Jos tavallisella ihmisellä on kasvoillaan pelottava ja vastenmielinen teatterinaamio ja hän haluaa nimenomaan esiintyä vain se yököttävä naamio päässään julkisuudessa, se ei käy missään nimessä päinsä.

Ensinnäkin vastassa ovat ne ihmiset, jotka uskovat että naamio on täyttä totta, vaikka kuinka yritettäisiin vääntää rautalangasta, että rakkaat pienet hanipuppelit se on ihan oikeasti vain leikkiNAAMIO. Ihan pelkkää pelleilyä, samalla tavalla kuin pelle Hermanni aikoinaan ja Naantalin muumilaakson väki. Näiden ihmisten mielestä on hyvinkin loogista, että Saatana laittaisi totta kai päähänsä kaikilla iät ja ajat tunnetuilla paholaiskliseillä koristellun saatana-naamarin, yrittäessään soluttautua vaivihkaa turmelemaan hyvisten maailmaa. Toisin sanoen susi pistäisi niskaansa haisevan sudentaljan koettaessaan soluttautua lammaslaumaan. No, absoluuttisen pahan älykkyysosamäärää on aina aliarvioitu ja kuviteltu, ettei se tyhmyyksissään osaa naamioitua tunnistamattomaksi.

Toisekseen ovat vastassa ne, joiden mielestä kellään ei saa olla rumia pelottavia naamareita, kun ihmisille tulee muuten paha mieli, kun ei tiedetä kuka siellä kauheuden alla oikein kummittelee. Örkkinaamio on pakko päästä rikkomaan ja kaikki sen alta löytyvä riepottelemaan esille. Uteliaiden simpanssien on saatava tunkea sormensa jokaiseen intiimiin rakoon, löytääkseen mehevän skandaalimadon. Se on jokaisen pyhä kansalaisoikeus, suorastaan velvollisuus. Kukaan ei saa olla kuuluisa ilman että jokaisella on oikeus seurata häntä jopa vessanpytylle asti ottamaan valokuvia siitä millainen torttu tänä päivänä pönttöön pullahtaa.

Kaikki tietänevät tähän mennessä että eräänkin ruman naamion takana on tavallinen, koiria pissittävä ja murretta haastava ihminen joka ei halua oikeaa ”tylsää” itseään ruodittavaksi julkisuuteen, koska julkisuus ei ole totta sen enempää kuin naamiokaan. Miksi hänet siis pakotetaan? Tuskin sieltä naamarin alta löytyy mitään, mistä tämän enempää kostuisimme tai viisastuisimme. Mukavaa on se, että sentään jotkut kansalaiset ovat ärähtäneet siitä ettei kuuluisuutta saavuttaneella ihmisellä saa muka olla lainkaan omaa elämää, jonne journalisteilla ei ole vapaata kulkulupaa. Olisi muuten ilahduttavaa nähdä tai kuulla että eräänkin skandaalilehden toimituksen lantaluukusta tulvisi sisään yhtä paljon kuraa, kuin mitä se suoltaa sieltä ulos.

Naamiota ei kuitenkaan riistetä väkivalloin sellaisten ihmisten kasvoilta, jotka teeskentelevät kiltin ja hyvän naamionsa olevan totta ja tekevät sen takana niin paljon pahaa kuin ennättävät. Tällaisten ihmisten annetaan naamionsa pitää. Heidän oikeuttaan teeskentelyyn suorastaan suojellaan lailla, vaikka oikeudenmukaisempaa olisi julkaista heidän oikeat hirviönkasvonsa jokaisen skandaalilehden sivuilla pienintäkään yksityiskohtaa unohtamatta.

Kun on kiltti naamari päässä, ihmiset uskovat yllättävän sokeasti ja antavat viedä itseään kuin lampaita. Silloin ei kuulu soraääniä sen oikean minän paljastamisen tarpeellisuudesta, vain myötäilevää bääbäätä. Joskus kiltti naamari kuitenkin putoaa vahingossa ja alta paljastuu jotain mustaa ja niljakasta. Silloin yllättävän monet ovat auttamassa naamaria takaisin paikalleen ja puolustelemassa, että ei sieltä alta vilahtanut ollut laisinkaan totta. Vilahduksen nähneitä hyssytellään. Harhoja näitte, eikö niin.

Olkaa varovaisia naamioiden kanssa. Joskus on viisasta antaa ruman naamion olla paikoillaan suojelemassa sen alla olevaa haurasta ihmistä, joskus taas olisi enemmän kuin aiheellista repiä kiltti naamari viimeistä lateksinpalaa myöten auki ja paljastaa auringonvalolle sen alla lymyilevä ilkeä hirviö.

2 kommenttia:

Zepa kirjoitti...

Tuoretta vertailua - piristävä lähestymistapa aika paljon jauhettuun asiaan. Ja lisäksi pelottavan totta :-(

Miss Foxy kirjoitti...

muistaakseni esim. Pride-kulkueissa Suomessa ei saa käyttää naamiota, vaikka kuinka joku haluaisi osallistua, mutta ei halua paljastaa naamaansa.

no missäpä se raja menee karnevalistisen naamion ja jonkun *uhkaavan* hupun välissä, sitähän voi itse säätää.

mutta siis: naamio on uhka.