keskiviikkona, maaliskuuta 14, 2007

Syökää paskaa!

Lounassalaatti meinasi mennä tänään ruokatunnilla väärään kurkkuun pelkästä närkästyksestä. Hetken ajan kävi mielessä, että pitäisi varmaan lopettaa syöminen, veden juominen ja hengittäminen kokonaan ja haihtua suosiolla ilmaan. Jo pidempään potemani ja pahenemaan päin menossa oleva epäluuloisuuteni ruuan terveellisyyttä kohtaan ei ainakaan näillä näkymin ota hellittääkseen.

Syöminen ei enää nykyisellään ole itsestäänselvästi kauhean kivaa ja se on kaltaiselleni makujen suhteen ennakkoluulottomalle herkkusuulle tragedia. Kun ei millään ole aikaa ottaa selvää kaiken kuluttamansa ruuan valmistajista, valmistusaineista ja niiden terveellisyydestä, alkaa vähitellen ajautua ikävään vainoharhaisuuteen ja omituisiin syyllisyydentuntoihin joka kerta kun pistää suuhunsa jotain valmiiksi tehtyä ja ties missä valmistettua.

Kulmiaan merkitsevästi kohotteleville voin todeta: En ole syömishäiriöinen, enkä ortorektikko, enkä missään nimessä toivo sellaiseksi ajautuvanikaan. Vielä toistaiseksi pystyn pistämään suuhuni lähes mitä vain ruuaksi määriteltyä noudattaen tietynlaista maalaisjärkistä varovaisuutta. Olen aikoinaan jopa mussuttanut Moskovassa venäläistä metwurstia siitä huolimatta, että paikalliset olot tunteva yökkäili ja sanoi, etten söisi sitä jos tietäisin mistä se on peräisin sekä juonut eräällä rokkireissulla vettä tien kuralätäköstä janon sattuessa. Tosin noista ääriesimerkeistä on jo kauan aikaa, enkä edes tullut kokeiluistani sairaaksi. Myönnetään, tuo oli Darwin-awards-käytöstä.

En vain useimmiten ehdi millään valmistaa ruokaani pienimmästä luomubasilikanhittusesta lähtien. En sitten niin millään, vaikka haluaisinkin.

Ongelma on siinä, etten sitten välttämättä aina tiedä milloin minulle syötetään koreasti pakattua paskaa. Minua jurppii ankarasti tieto siitä, että on laillista ja suotavaa pistää ihmisille ja eläimille tarkoitettuun ravintoon ainesosia, jotka tutkitusti ovat haitallisia, jopa vaarallisia. Moisesta ei kukaan edes joudu vastuusen. Minua ärsyttää ihan hirveästi jos en edes saa varoitusta siitä, milloin näin voi käydä. Jos minua varoitettaisiin etukäteen tyyliin: "näiden maissinaksujen syöminen saattaa poksauttaa maksasi", ilman että joudun itse tonkimaan tietoa työkseni jostain salaisista arkistoista, niin en olisi näin vihainen.

Tässä valossa sitten vielä kehdataan ehdotella, että ihmiset pistettäisiin itse maksamaan elintasosairauksistaan... Että jos meikäläinenkin koko ikänsä jotain geenimanipuloitua salaatinlehteä jyrsittyään painaa norsun verran, niin se on sitten oma vikani eikä kenenkään muun.

Turun Sanomissa 14.3 julkaistu uutinen, joka pilasi ruokatuntini, koski geenimuunneltua maissia. Tarkemmin sanottuna yhdysvaltalaisen Monsanto-konsernin kehittämää maissilajiketta MON 863. Kyseinen lajike on saanut käyttöluvan elintarvikkeisiin vuonna 2006. Seuraavaksi esitetyt kursivoidut huomautukset on poimittu ja muotoiltu Mervi Luotosen kirjoittamasta jutusta. Alkuperäisen tekstin voi lukea täältä. (Se on tätä huomattavasti asiallisempi versio)

Minulle ei ole mikään uutinen, että geenimuuntelu on suurilta osin arveluttavien, pelkkää taloudellista hyötyä tavoittelevien markkinavoimien säätelemää touhua. Taloudellisten voittojen tavoittelun puntarissahan ihmisten hyvinvointi ei tunnetusti paina geenin vertaa. Siksi en syö mitään, mikä haiskahtaakaan geenimuuntelulta.

Uutinen oli sen sijaan se, että nämä Monsanto-konsernin mulkkersonit ovat jääneet kiinni olennaisten tutkimustietojen salailusta. Ympäristöjärjestö Greenpeace nimittäin hankki oikeusjutun kautta haltuunsa Monsanton MON 863:sta koskevien tutkimusten paperit vuonna 2005 ja antoi ne ranskalaiselle CRII-GEN -tutkimuslaitokselle selviteltäväksi.

Jeps. Että tuommoinen olennainen tutkimustieto pitää oikein pusertaa oikeusteitse... anna mun kaikki kestää.


Papereista kävi ilmi, että Monsanton itse tekemissä rottakokeissa geenimaissia syöneiden naarasrottien paino sekä veren sokeri- ja rasva-arvot nousivat. Myös rottien maksan paino kasvoi ja munuaisten toiminta huononi. Urosrotat puolestaan laihtuivat, niiden munuaiset pienenivät ja virtsan koostumus muuttui. Nuorille rotille kehittyi lisäksi munuaissairauksia. Otusten terveys siis toisin sanoen romahti.

No eipä hätää, ne olivatkin varmaan ihan onnellisia rottia, kun saivat ainakin vetää tarpeekseen maissia.

CRII-GEN -laitoksen puheenjohtaja, professori Gilles-Eric Seralini on todennut ruotsalaisen Svenska Dagbladetin haastattelussa, että tutkimustulokset riittäisivät mainiosti siihen, että MON 863 ja sen risteytykset kiellettäisiin ravintona.

Ja senkin päivän kun näkisi, että jotain tapahtuu heti nyt ja justiinsa.

Artikkeliin jututettu Suomen elintarviketurvallisuusviraston ylitarkastaja Sari Sippola on sen sijaan sitä mieltä, että kyseistä maissia mahdollisesti sisältäviä tuotteita ei ole tarpeellista nimetä julkisesti ja että niitä voi edelleen käyttää. Hänenkin mielestään tutkimus on tosin syytä ottaa vakavasti, mutta ei vaan auta muu, kuin odotella että Euroopan elintarvikkeiden turvallisuudesta vastaava virasto EFSA tekee ko. maissilla uudet tutkimukset.
Jos tekee. Väitteiden mukaan maissin käytön aikanaan hyväksyessään, EFSA:n asiantuntioilla oli käytössään pelkästään amerikkalaiskonsernin omat tutkimustulokset...

Kirsikkana huipulla jutussa kerrottiin, että "EU ei ole kolmen vuoden aikana kieltänyt yhdenkään muuntogeenisen ruoka-aineen tai rehun tuomista markkinoille". Suomen geenimuuntelupolitiikka on puolestaan täysin hakusessa, huomauttaa Greenpeacen lehdistövastaava Mikael Sjövall.

Justiinsa joo, tänne vaan kaikki kasvilajikkeet jotka osaavat kohta stepata ja laittaa itsestään aterian sillä aikaa kun seuraat niiden viihdyttävää tanssiesitystä.

Ei riemastuta ei. Sen lisäksi, että ihmisille syötetään tietoisesti terveyshaittoja aiheuttavaa moskaa, tuhotaan ja saastutetaan samalla tarmokkaasti kelvollisia ruuan lähteitä. Ruoka-aika-verkkojulkaisun sivuilla mainitaan, että "Yhdysvaltalaisen Institute for Responsible Technologyn johtaja Jeffrey M. Smith uskoo, että Yhdysvaltain johdolla viljelykasvien perimä halutaan saastuttaa maailmanlaajuisesti niin pahasti, ettei jäljellä enää ole muita kuin geneettisesti manipuloituja lajikkeita."

Monella lienee muistissa kultainen riisi, jonka kiva värikin jo viittasi kusetukseen. Samoin Meksikon maissi, joka on saastunut pahasti Yhdysvaltojen geenimaissista.

Syvä huokaus. Mää en ala. Mää otan jääkaapista purjon ja lähden tästä nirhaamaan sillä ranteitani saunan taakse!

Näitä geenikähmintöjä seuraillessaan nousee otsalohkoon avuton, mustan huumorin kukittama vitutus: Miten elää vainohulluksi tulematta maailmassa, jossa ihmiset ovat suurilta osin vastuuttomien markkinavoimien armoilla. Onko se sittenkin ihan peittelemätön itsetarkoitus, että me todella tulemme syömästämme ruuasta mahdollisimman sairaaksi ja tuemme sitten meille lääkkeitä myyviä firmoja viimeiseen hengenvetoomme asti. Sillä tavallahan sitä varmistetaan, että asiakkaita riittää ja kauppa maailmassa pyörii kivaa noidankehää.

Käväisi muuten mielessä tämän Mervi Luotosen mukavan kipakkaa juttua lukiessa, että näistä tällaisista tavallisiin kuluttajiin kohdistuvista rikoksista pitäisi ruveta julkaisemaan oikein kunnon skandaalilehteä. Tulisi lööppeihin vähän tuhdimpaa tavaraa kuin viimeisen missin alushousujen värisävyn pohdiskelu.

Miltäpäs tuntuisi esimerkiksi seuraava keltainen läväys päin naamaa harmaana aamuna:

SUURET GEENIFIRMAT REHELLISINÄ: "ME EMME PIITTAA, VAIKKA SÖISITTE PASKAA!"

Oheinen kuva on itse omasta kesäkuvastani photoshopmanipuloimani hirvitys. Eikös olekin söpö?

8 kommenttia:

Mette kirjoitti...

Vaaleihin ja blogiisi terveisiä rautakansleri Bismarckilta:

"Joka tietää, miten makkaroita ja politiikkaa tehdään, ei voi koskaan nukkua öitään rauhassa."

ZePanda kirjoitti...

AArfgh!

Ta-Miit kirjoitti...

Maissikähmintä-juttu jatkuu torstain lehdessä, osoitteessa http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/
?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:
2007-03-15,104:2:445286,
1:0:0:0:0:0:

Harri Kavenin väsäämässä vastaiskussa väitetään, että "Ranskalainen CRII-GEN on analysoinut Monsanto-yhtymän teettämien rottakokeiden tietoja niin, että on saatu esiin vakavia terveyshaittoja geenimuunneltua maissia syöneillä rotilla. Samojen tietojen muissa tieteellisissä tulkinnoissa haittoja ei ole havaittu."

Siis MITÄÄH? Meikäläiselle ei nyt mene tuo lause todellakaan jakeluun. Miten muka tulosraporteista voidaan havaita sekä se, että rotan maksa poksuu ja ja se että rotan maksa ei todellakaan poksu yhtäaikaa? Onko tämä nyt joku Schrödingerin rotta-juttu vai mikä?

Jos kerta kokeissa ei ole mitään hämärää, niin miksi niiden tulosten julkistaminen on niin vaikeaa että pitää oikeuteen haastaa.

Kritiikki on tietysti paikallaan mitä tahansa uutisointia kohtaan, mutta joku tässä nyt haiskahtaa. Se että ahneita jättiyrityksiä kritisoivat ryhmittymät ovat jutun kirjoittajan mielestä luonnoltaan aggressiivisia, militantteja tai liikkeissään äkkinäisiä, ei tarkoita sitä että he välttämättä olisivat sen enempää väärässä kuin yhtiöt jotka haluavat vain nylkeä ihmisiä.

Minä en ainakaan halua, että jenkkien lanseeraamat geenikasvikset syrjäyttävät pelloiltamme tavalliset lajikkeet. Jos syrjäyttäminen onnistuu, niin siinä tapauksessa joka kerta kun pistää vaikkapa geeniporkkanaa kasvamaan, pitäisi maksaa geenipatentin käytöstä jenkeille.

Yipe.

Lisäksi geenikasvis on muokattu steriiliksi, ettet vaan vahingossakaan saa nyysittyä siitä siemeniä joista voisit kasvattaa ilmaiseksi uusia kasveja.

Ja voi v***u! Joudun taatusti sinne unelmamaahan mentyäni tunkemaan tietämättäni suuhuni tuota geenimoskaa. Älkää sitten ihmetelkö, jos palaan hormoneja ja ties mitä tiukkuvana norsunaisena.

Ta-Miit kirjoitti...

Ja tässä lisää asianajajia geenimaissille:

http://www.turunsanomat.fi/
mielipiteet/?ts=1,3:1009:0:0,
4:8:0:0:0;4:139:0:0:0;4:140:0:
0:0;6:1:0:0:0;4:9:0:1:2007-03-16,
104:9:445513,1:0:0:0:0:0:

Edelleen kysyn, että mitä tilastollisesti valikoivia vippaskonsteja voidaan käyttää osoittamaan että rotan maksa poksuu jos se ei kerta poksu ollenkaan?

Ja taas otetaan esille luotettavuuskysymys. Kansalaisaktivistijärjestöt eivät muka voi olla luotettavia, mutta kaupankäyntiä lobbaavat lafkat kyllä. Ihme jeesustelua.

Pojat puhelevat ympäripyöreitä, mutta eivät osoita missä se luotettava pointti heidän puolusteluperusteluissaan on.

Paperit julkisiksi, niin nähdään kuka kusettaa! Mutta sitähän on tietenkin turha toivoa, kun patettia pitää suojella mieluummin kuin ihmisten oikeutta salailemattomaan tietoon.

lupiini kirjoitti...

tuo on muuten totta, että kansalaisia samaan aikaan syyllistetään epäterveellisestä ruoasta ja painotetaan että oikeastaan vain puolukkasurvos ja biodynaaminen lanttu (paitsi ai niin, lantussahan on tärkkelystä, hyh hyh!) ovat vastuullisen ja terveydestään huolehtivan, hoikan=tuotantokykyisen ihmisen ruokaa, ja toisaalta sekä kiireinen elämänrytmi että koko ravitsemusteollisuus tuppaa meille geenimuunneltuja ja säilöntaineilla kyllästettyjä eineksiä.
Hanurista.

Anonyymi kirjoitti...

(Tämä on tiikeritoverilta, kokeilen postausta anonyyminä kun ei kirjautuminen näytä onnistuvan.)

Erinomainen kirjoitus ja jollei "söpö" niin hervoton tuo kuva! Tätä teemaa tulee mulla suht paljon seurattua, eikä vain omasta mielenkiinnosta: Ranskassahan asiasta ei todellakaan vaieta, vaan käsitellään mediassa jatkuvasti. Tuskin päivää ilman OGM-otsikkoja, en usko että kukaan yhtään aikaansa seuraava voi tässä maassa olla geenimuuntelun vaaroista tietämätön. Tästä jos mistä tuntuvat useimmat pressanvaaliehdokkaatkin olevan harvinaisen yksimielisiä. José "Astérix" Bové tietysti kaikkein eniten pitänyt vuosikausia melua, se heppuhan on istunut vankilassakin GM-maissipeltojen luvattomasta niittämisestä, ja tehnyt Monsantosta jo ajat sitten kaikkien tunteman kirosanan... (Luulenpa muuten, että Bovén aatteet kaikkiaan kolahtaisivat varsin hyvin sinuun - itse en hänen linjoillaan ole läheskään kaikissa asioissa, mutta ravintopoliittisissa kyllä - ja mainio, värikäs persoona on ehdottomasti!) Mutta tosiaan, vaaliohjelmissa yksi jos toinen ehdokas nostanut ihan päätavoitteidensa listalle GM-säännösten tiukentamisen (esim. peltoviljelyn täysi kielto). Paitsi Sarkozy, joka siksi saikin jokin aika sitten vastaanottaa lastin GM-viljaa ihan kampanjatoimistonsa ovelle:
http://medias.lemonde.fr/mmpub/edt/ill/2007/03/16/h_3_ill_883889_green-004.jpg
Hehee, siinä vasta periranskalaista toimintaa! :-D

Niin, ja viimeeksi pari päivää sitten näin aiheesta taas yhden isohkon, prime time -aikaan lähetetyn tv-dokkarin. Pelottavia juttuja siinä oli, vaikkei sitä tietysti varmuudella voikaan tietää, mistä esim. haastatellun saksalaisisännän lehmien sairastelut ja kuolemat lopulta johtuvat... GM-rehua olivat joka tapauksessa syöneet ja - kuinka ollakaan - lypsivät sitten reikiintyneistä (!) utareistaan GM-pitoista maitoa... (Joo, kummasti huomaan arvostavani entistä enemmän "NON-OGM" takuumerkkiä myös soijamaitopurkissani - soijaakin muuten viljellään myös Ranskassa.) Kuulemma nyt käynnissä hyvin laajat tutkimukset, joista tulokset 3-4 vuoden kuluttua. Itse kyllä uskon, että niitä odotellessakin asia pysyy esillä - tulipa sitten pressaksi Sarko tai kuka muu. Niin moni päättäjäkin tämän on tärkeäksi tajunnut, kansan ja median lisäksi. Ainakaan Ranskassa EI haluta syödä p*skaa, tämä on selviö. Eikä ainakaan Ranska tule tässä(KÄÄN) asiassa USA:n pillin mukaan tanssimaan!!! Muuttaisit sinäkin tänne etkä Jenkkilään... ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Kuvalinkki vielä uudestaan, jospa näin toimisi:
http://tinyurl.com/2apdwq

T: tiikeritoveri

Ta-Miit kirjoitti...

Ranskalaisissa tykkään tuosta, että ne yleensä laittaa ihan simona hanttiin ihmisarvoa ja ihmisoikeuksia loukkaavien asioiden suhteen. Suomesta vastaavissa tilanteissa kuuluu vain myönnyttelevää yninää (tulee mieleen Pirkka Pekka Petelius nuorisopastori Leon roolissa).

Hah, tuo viljatempaus on loistava, tämmöistä tännekin. Kyllä nyt ihmisen sentään pitää saada tietää suurinpiirtein mitä syö ja mitä siitä voi seurata, ilman että tarvii moisesta asiasta ruveta oikeutta käymään.

Saapi kyllä siellä jorpakon toisella puolella hiukan katsella mitä suuhunsa laittaa.