maanantaina, kesäkuuta 09, 2008

Melting

34 astetta lämmintä ja Ithacan sekä lähikaupunkien kaikista kaupoista säädyllisen kokoiset ja hintaiset ilmastointilaitteet loppuun myyty, tietenkin juuri sinä päivänä kun meikäläisten kamelinselkä katkeaa. Lähin ei vielä loppuunmyyty paikka on sitten yli tunnin ajomatkan päässä jossain Rochesterin liepeillä.

Kielenkäyttö, jolla kaupankäynnin luvatun maan lafkat kuvailevat eioo-tilannetta, meinasi turskauttaa aamukahvit nenästä. Loppuunmyynti ei suinkaan kerro kaupan varautumattomuudesta tilanteeseen, vaan asiakkaiden hurjasta "kilpailusta" (because of competition...). Kuulostaa samankaltaiselta ylläriltä, kuin Suomen liukkaat talvikelit, jotka onnistuvat aina tulemaan niin nurkan takaa.

Ei tarvitse juurikaan saunaa kaipailla. Sen kun vain käy pihapuusta vastan taittamassa ja alkaa ropsutella.

Tuli kokeiltua eilen samaa samantyylistä olotilaa, kuin Coloradon paahtavan kuumilla lakeuksilla kalkkipyramideja ihaillessa. Taekwondotreeneissä moottorini keitti totaalisesti ja meinasi taju lähteä, vaikka olin juonut runsaasti ennen harjoituksia. Paha vain, että kaikki juomani tursusi treenatessa hikenä pihalle, kun olin unohtunut suolan tankkaamisen. Muistutin jo pari kilometriä salille käveltyäni enemmän suihkulähdettä kuin ihmistä, eikä hien virtaamiselle tullut loppua vaikka seisoin tovin paikoillanikin. Armeijan koulutustilojen yhteydessä oleva iso liikuntahalli ei ollut remonttiin menevänä tilana millään tavoin ilmastoitu. Kesken katan alkoi silmissä pimetä, ja meikäläisen piti mennä lattialle istumaan ja todeta opettajalle, että I feel dizzy.

Nyt olen sitten syönyt niin paljon suolaa, että otsasuoni pullottaa ja vetänyt vettä kuin pesusieni. Yön aikana useamman tunnin putkeen nukkuminen ei tule kyseeseenkään, vaan välillä on käytävä juomassa tai tulee nestehukka.

Ja tämä kansa ei ole vielä tarpeeksi huolissaan ilmastonmuutoksesta. Tosin emme nähtävästi mekään, kun emme kerta uhoamisestamme huolimatta selviä helteestä ilman sähkösyöppöä ilmastointia. Emme tosiaan selviä. Lämpötila laskee ajattelun ja aloitteellisuuden etanan tasolle ja se ei nyt vain tällä hetkellä käy päinsä.

Ai niin, loppukaneetiksi vielä huvittava huomio siitä, miten täkäläiset kutsuvat ilmastointilaitteita. Kyse ei suinkaan ole "air conditionerista" vaan "climate controlista". Päätelkää itse, mikä sanavalinnassa minua niin suuresti huvittaa.

edit:

Annetaan nyt sen verran armoa täkäläisille kauppiaille ja heidän varautumattomuudelleen helteisiin, että kerrotaan sään olevan ajankohtaan nähden hyvin poikkeukselinen. Kuulin, että vastaavia 90F-> ennätyslukemia on nimittäin viimeksi mittailtu tänä ajankohtana vuonna 1925.

Meillä kävi hyvä tuuri emmekä joutuneetkaan lähtemään Rochesteriin asti ilmastointilaitejahtiin, vaan saimme vuokrattua sellaisen isännöitsijältämme. Ei ole kovin tehokas huristin, mutta ainakin vähän helpottaa tätä tuskaa.

6 kommenttia:

shaoli kirjoitti...

Me käytiin susirajalla ja siellä oli pahimmillaan +4 celsiusastetta eli oltiin vähän niinkuin freezing - kesäkuteet mukana ja kyllä tuli viilee ohuissa capreissa.

Ta-Miit kirjoitti...

Tuota, jos sinä lähetät tänne postipaketissa sanotaan noin miinus kymmenen astetta kylmää niin minä voin lähettää sinne saman verran plussaa ja lämmintä. :D

Koitan olla tyytyväinen siihen, että ei kerrankin palele.

shaoli kirjoitti...

Tehdään kaupat! Kyllä nämä Suomen 'kesät' on niin sieltä jostain...

tiikeritoveri kirjoitti...

Onkos teillä tietokoneissanne USB-tuulettimet?
http://www.mulletoi.com/PublishedService?pageID=9&itemcode=8758
Mulla on ja suosittelen, kyllä sekin vaan nörttiä kummasti hellepäivinä helpottaa.

tiikeritoveri kirjoitti...

Linkitys ei tainnut onnistua, mutta hakusanoilla "usb fan" noita löytyy pilvin pimein. Esim. http://tinyurl.com/4bgc6r

Ta-Miit kirjoitti...

Ei ole vielä tuollaiseen härveliin tullut törmättyä. Onneksi lämpötilat laskivat normaalimmalle tolalle, tietysti juurikin sen jälkeen kun olimme jo noutaneet sen tuulettimen. Mutta eiköhän tuota lämmintä vielä riittäne syksyä kohti.